/nginx/o/2018/08/30/11326447t1hf745.jpg)
Imunitāti varam stiprināt, ne tikai dzerot aptiekās nopērkamos vitamīnus. Starp ikdienišķiem produktiem ir tādi, kuri mūsu organisma aizsargspējas vairo īpaši.
Ēd sezonas produktus!
Dietoloģe Lolita Neimane: «Imunitātes deficīts bieži ir vainojams pie saslimšanām ar astmu, sirds un asinsvadu slimībām, dažādām vīrusu infekcijām un pat vēzi. Tāpēc ir ļoti svarīgi uzņemt pietiekami daudz dažādu vitamīnu un citu organismam vajadzīgu vielu, lai stiprinātu savu imunitāti. Jāatceras, ka pirmām kārtām ēdienkartei jāizvēlas tādi produkti, kas raksturīgi sezonai. Piemēram, laikā, kad vēl var baudīt svaigus kāpostus, pašu audzētus ābolus un bumbierus, nevajadzētu pārsvarā ēst apelsīnus. Vienmēr ir svarīgi, lai organisms uzņemtu pietiekami daudz olbaltumvielu, kas organismā darbojas kā būvmateriāls. Svarīgas ir arī polinepiesātinātās taukskābes - Omega-3 (linsēklu eļļa, zivju tauki) un Omega-6 (augu eļļas). Parasti pietiekamā daudzumā ar pārtiku organismā uzņemam Omega-3, taču Omega-6 diemžēl aizvien ir par maz. Neaizmirsīsim arī par probiotiķiem, kas uzlabo veselību zarnu traktā! Tos var uzņemt ar jogurtiem un lakto produktiem.»
Ko izvēlēties?
«Reklamējot produktus, bieži sludina: «Šis produkts stiprina imunitāti.» Taču ne vienmēr tā notiek,» stāsta imunologs Lauris Līcītis. Katru dienu izvēlies savai ēdienkartei vismaz kādu no tālāk minētajiem produktiem!
Skābpiena produkti
Kefīrs, rūgušpiens, jogurts - tas ir imunitātes pamatu pamats. Baktērijas, kas atrodas skābpiena produktos, savas darbības rezultātā veido ne tikai pienskābi, bet arī daudz bioloģiski aktīvu vielu, kas stimulē imunitāti un stiprina zarnu gļotādas aizsargspējas. Kā zināt, vai veikalā nopirktais jogurts patiešām stiprinās imunitāti? L. Līcītis skaidro: to noteikt varot pavisam vienkārši - jo saldāks jogurts, jo mazāk vērtīgs. Baktērijas saldinātā produktā ēd saldvielas un kļūst dzīvotnespējīgas. Kvalitatīvs jogurts satur arī maz cietes.
Skābēti kāposti
Skābēti kāposti, tāpat kā jebkurš cits skābēts produkts, satur baktērijas, kas veido askorbīnskābi jeb vitamīnu C, tāpēc skābētos kāpostos šī vitamīna ir vairāk nekā svaigos, īpaši daudz C vitamīna ir skābētu kāpostu sulā. Taču atceries, ka marinēšana nav tas pats, kas skābēšana, - vitamīnu koncentrācija marinādē mazinās.
Ķiploki
Tie satur vitamīnus C, B1, B2, E, PP, jodu, sēru. Ķiploks ir atzīts par vienu no visu laiku efektīgākajiem pretvīrusu līdzekļiem. Jaunākie zinātnieku atklājumi liecina, ka no ķiplokiem iespējams iegūt vielu, kas nonāvē pat tādus mikroorganismus, ar kuriem cīnīties nespēj neviena antibiotika. Ķiploks satur daudzus antioksidantus un fitoncīdus, kas aizsargā no vīrusu infekcijām. (Fitoncīdus satur arī mārrutki, paprika, citroni un sīpoli.) Ķiploka eļļa kapsulās satur 5 g aktīvās vielas, bet, ja šo devu vēlaties uzņemt, ēdot ķiplokus, būs jānotiesā vismaz 5 ķiploku galviņas. (Lai pēc ķiploku ēšanas izvairītos no sliktas elpas, speciālisti iesaka tos ēst kopā ar biezpienu vai arī pēc ēšanas pakošļāt pētersīļu lapiņu.)
Kāpostveidīgie
Brokoļi, puķkāposti un galviņkāposti satur daudz vielu, kas novērš risku saslimt ar vēzi. Dietoloģe Lolita Neimane stāsta, ka no visiem kāpostveidīgajiem vismazāk vērtīgs ir parastais galviņkāposts. Pēc tā, ko vērtīgu kāposti spēj dot cilvēka organismam, var izveidot TOP3:
- 1. Briseles kāposti un brokoļi.
- 2. Savojas kāposti.
- 3. Galviņkāposti.
Tomāti
Satur vitamīnus C, PP, karotīnu, kāliju, fosforu un kalciju, kā arī likopēnu - vielu, kas ir labs antioksidants. Imunologs L. Līcītis atzīst, ka, tomātus pārstrādājot, šīs vērtīgās vielas nezūd: «Piemēram, tomātus cepot, vitamīnu koncentrācija produktā kļūst mazāka, bet tas nezaudē savu imunoloģisko vērtību. Ja 15 minūtes cep tomātus, likopēnu koncentrācija pieaug par 20%, bet, ja cep 30 minūtes, likopēnu koncentrācija pieaug pat līdz 35%.»
Vai zināji?
Saldināšana
Lai ziemas uzkrājumi būtu derīgi imunitātes stiprināšanai, jāizvairās no saharozes jeb cukurbiešu cukura lietošanas. To aizstāj ar fruktozi jeb augļu un dārzeņu cukuru. Fruktoze cilvēka organismā sašķeļas lēni un neuzsūcas taukos.
Dārzeņi
Tajos saglabājas mikroelementi, taču vitamīni pamazām zūd.
Saldēti produkti
Saldētās ogās un dārzeņos to vērtīgās vielas un vitamīni saglabājas.
Ogas
Imunitāti stiprina arī aronijas, cidonijas, pīlādži, dzērvenes, brūklenes un mellenes.
Kaltēti dārzeņi un ogas
Dažu vitamīnu koncentrācija var būt pat lielāka nekā svaigos produktos.
Ja ilgi nebojājas
Ja kādu produktu var uzglabāt nedēļām ilgi un tas nebojājas, visdrīzāk tas liecina par to, ka šis produkts satur pārlieku daudz veselībai kaitīgu konservantu.