Deguna asiņošana var būt nopietns simptoms (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Rasputins kļuva slavens, jo vienīgais spēja izglābt caru Nikolaju, kad viņam asiņoja deguns, stāsta P.

Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Otorinolaringoloģijas klīnikas vadītāja profesore Ligija Ķīse.

Kāpēc tā notiek

Deguna asiņošanas galvenais iemesls ir deguna starpsienas priekšējās daļas kapilāru tīklojuma bojājums — tā kā sīko asinsvadu sieniņā nav muskuļu, asinsvadi, tiekot bojāti, nesaraujas un neslēdzas, un reizēm rodas ļoti stipra asiņošana.

Deguns mēdz asiņot cilvēkiem, kuriem ir plāna deguna gļotāda, tajā virspusēji izvietoti asinsvadi un plāna asinsvadu sieniņa.

Ja asinsvadi ir trausli, deguns var asiņot, to stipri šņaucot, pārkarstot, fiziskas piepūles gadījumā vai mainoties atmosfēras spiedienam. Biežākais deguna asiņošanas cēlonis ir deguna traumas, piemēram, lūzumi.

Atkārtota deguna asiņošana var būt visa organisma saslimšanas simptoms, piemēram, tā var liecināt par aknu slimībām, K un C vitamīna nepietiekamību un daudzām citām kaitēm.

Nopietnākais deguna asiņošanas iemesls ir dažādas asins saslimšanas. Stipras asiņošanas gadījumā jāpārbauda asins recēšana un aknu funkcijas. Jāielāgo, ka deguna asiņošana var būt mazasinības iemesls.

Deguns var sākt asiņot, to urbinot ar pirkstu. Tas bieži vien asiņo vīrusu infekcijas gadījumā, dažkārt tas ir pirmais saaukstēšanās simptoms, jo asinsvadi kļūst trauslāki un vairāk piepildīti ar asinīm. Dažkārt, šņaucot degunu vai noliecot galvu uz leju, asinsvadi neiztur spiedienu un deguns sāk asiņot. Deguns mēdz asiņot cilvēkiem ar paaugstinātu asinsspiedienu. Mainoties asinsspiedienam, deguna asiņošana var kombinēties ar galvassāpēm. Asiņošanas iemesls var būt deguna audzēji. Bērniem deguna asiņošanu var izraisīt degunā iekļuvis svešķermenis.

Kā rīkoties

Lai apturētu deguna asiņošanu, jāpanāk, lai veidotos asins receklītis jeb trombs. Visvienkāršākais paņēmiens ir iebāzt deguna priekšpusē vates tamponu un ar pirkstiem degunu kārtīgi saspiest. Galvu noliec nedaudz uz leju, lai asinis netek kaklā, un nolaiž uz leju kājas. Vate kalpo kā tīkliņš, kurā aizķeras asins sastāvdaļas, veidojot trombu. Var izmantot arī marli, taču tā ir cieta un spiedīs degunu. Nevajadzētu ik pēc laika skatīties, vai vate nav piesūkusies asinīm, un ik pa brīdim to mainīt, bet paturēt tamponu degunā vismaz desmit minūtes.

Lielākā kļūda ir apgulties, pārliekties pāri gultas malai un ļaut, lai asinis tek zemē. Lai samazinātu asiņošanu, jāgādā, lai asinis aizplūstu uz citām ķermeņa daļām, piemēram, uz kājām. Nevajadzētu liekt galvu atpakaļ, lai asinis netecētu kaklā un netiktu norītas. Norijot daudz asiņu, var sākties vemšana un stāvoklis kļūt vēl sliktāks. Turklāt tādējādi nevar kontrolēt asiņošanas stiprumu.

Deguna asiņošanas gadījumā bieži vien iesaka uzlikt degunam vēsu kompresi, tomēr tam nav lielas nozīmes. Sākumā asinsvadi aukstuma ietekmē sašaurinās un slēdzas, bet pēc tam atkal paplašinās. Vēsa komprese var palīdzēt, ja deguns ir sasists un gribas mazināt pietūkumu.

Biežas deguna asiņošanas gadījumā ieteicams vērsties pie ausu, kakla un deguna ārsta. Deguna asiņošana jānovērš sākumā, jo, degunam asiņojot ilgstoši un atkārtoti, var veidoties caurums tā starpsienā, ko grūti izārstēt.

Ja asinsvadi ir virspusēji, ārsts tos var piededzināt, lai tie slēgtos un aizrētotos. Var palīdzēt arī speciāli medikamenti. Sarežģītos gadījumos veic operāciju.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu