Sievietes labākie draugi jeb kāpēc iekārot soju, tunci un sviestu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Nē, nē, šajā gadījumā sievietes labākie draugi nebūt nav kaķi vai vīrieši, bet gan pārtikas produkti.

Izrādās, mūsu kaprīzo hormonālo fonu iespējams savaldīt ne tikai ar tabletēm, bet arī ar kvalitatīviem un individuāli izraudzītiem produktiem. Ēd tos regulāri, nelielās devās, un 6–8 nedēļās panāksi vēlamo rezultātu

Kas ir hormonālais disbalanss

Sāksim ar to, ka tā ir nevis slimība, bet gan stāvoklis, kad organismā izjaukts hormonu līdzsvars. Sieviešu ginekoloģijā ar jēdzienu hormonālais disbalanss saprot viena vai otra dzimumhormona pārsvaru. Kā jau jebkura novirze no normas arī šī var radīt visai nepatīkamas sekas. Piemēram, estrogēni izraisa ilgas, biežas, bagātīgas menstruācijas, slieksmi uz bumbierveida aptaukošanos, asarainību, emocionalitāti, jūtelību, palielina risku saslimt ar miomu. Progesterona pārbagātības gadījumā cikls ir neregulārs, mēnešreizes minimālas, āda taukaina un netīra, noskaņojums nomākts, miegs ir caurs.

Hormonālo fonu iespējams pārbaudīt, nododot analīzes, taču mēs visas esam dažādas, un tas, kas vienai sievietei nozīmē daudz, citai var izrādīties par maz. Tāpēc ginekologi iesaka bez vajadzības neielauzties smalkajā hormonu valstībā ar tabletēm. Tā vietā būtu vērts pievērst vairāk uzmanības savām garšas īpatnībām un ieklausīties ķermenī — kādu pārtiku tas vēlas. Ja gribas pienu — dod organismam iespēju izstrādāt estrogēnus, nostiprini to ar kalciju. Ja parādās tieksme pēc rīsiem un putrām — ļauj šķiedrvielām izvadīt visu pārstrādāto un nevajadzīgo, neapslāpējot jaunu hormonu izstrādāšanu.

Pilnpiens — dabiskam valdzinājumam

Uz pienā esošo taukvielu bāzes tiek izstrādāti sievišķie dzimumhormoni — estrogēni, kas atbild par regulārām mēnešreizēm, emocionalitāti un maigumu, par sievišķīgi apaļīgām formām un sieviešu feromoniem, kuru īpašais aromāts nodrošina mums visu vīrieškārtas īpatņu uzmanību.

Kam un cik: Neregulāru un neizteiktu mēnešreižu gadījumā jebkurā vecumā, bet jo īpaši — meitenēm līdz 20 gadiem, kuru cikls vēl nav noregulējies. Arī dāmām pēc 40, kad olnīcu aktivitāte pamazām apsīkst un nepieciešams noturēt pietiekami augstu estrogēnu līmeni. Izdzer pa puslitram katru dienu.

Ielāgo! Ja estrogēnu līmenis asinīs ir acīmredzami paaugstināts (un to apstiprina arī laboratorijas analīzes), kā arī tad, ja tev ir iedzimta nosliece uz dzemdes miomām, labāk dzert vājpienu vai vispār atteikties no piena. Pēdējā laikā dažos medicīnas žurnālos ir parādījusies informācija, ka piena tauki palielina olnīcu vēža iespējamību tām sievietēm, kurām no šīs slimības ir cietusi kāda tuva radiniece — māte vai māsa.

Siers Mirabo — emocionālajam līdzsvaram

Ārkārtīgi sievišķīgs produkts. Papildus piena taukiem siers satur daudz aminoskābju triptofāna, no kura tiek sintezēti neirohormoni — vielas, kas nodrošina labu un nemainīgu noskaņojumu, ļauj labi izgulēties un priecāties par dzīvi. Triptofāns stabilizē arī vairogdziedzera darbību — nedaudz samazina pārliecīgu aktivitāti vai paaugstina pazeminātu.

Kam un cik: Ja tavs menstruālais cikls ir ārkārtīgi atkarīgs no garastāvokļa un pārtrūkst īpaši smagu pārdzīvojumu brīžos — atceries dažādas siera šķirnes, tostarp arī vistreknākās ar 70% tauku saturu. Minimāls daudzums mīksta siera ātri remdē vajadzību pēc triptofāna un pienā esošajām taukvielām. Uzēd pa 50 g trekna siera trīs stundas pirms gulētiešanas četras reizes nedēļā.

Ielāgo! Ja estrogēnu fons ir paaugstināts, dietologi iesaka iegūt nepieciešamo piena taukvielu minimumu no siera (pa 30 g trīs reizes nedēļā). Ēdot sieru ir grūtāk pāršaut pār strīpu, nekā lietojot pienu, kuru daudzas sievietes dzer neierobežotā daudzumā gluži kā ūdeni.

Sviests — pret nevajadzīgiem uztraukumiem

Tas sastāv no tīrām piena taukvielām un holesterīna, kurš ir nepieciešams pretstresa hormonu sintēzei. Šie hormoni palīdz mums tikt galā ar dzīves grūtībām, piemēroties jauniem apstākļiem, pārciest klimata izmaiņas un ceļojumus.

Kam un cik: Ideāls līdzeklis hormonālā līdzsvara koriģēšanai sievietēm, kam negaršo piens un siers. Smērē svaigu sviestu uz maizes pa 10 g dienā. Ja tavs darbs ir saistīts ar emocionālu spriedzi un biežiem komandējumiem, palielini sviesta devu līdz 30–40 g dienā.

Ielāgo!: Neaizmirsti ieskaitīt apēstā sviesta kalorijas savā ikdienas ēdienkartē!

Rīsi — drošai attīrīšanai

Ļoti vērtīgs produkts — īpaši sievietēm. Ceļojot pa zarnu traktu, rīsi neitralizē un izvada no organisma visus jau reiz izmantotos estrogēnus, neļaujot hormonālajām šlakvielām no jauna iesūkties un indēt organismu. Tādējādi rīsi glābj mūs no hormonālā disbalansa, estrogēnu pārpilnības un piena dziedzeru vēža.

Kam un cik: Noder visām un vienmēr. Jo īpaši — sievietēm pēc 30, maksimālās olnīcu aktivitātes periodā. Ēd pa 40–60 gramiem vārītu rīsu 2–3 reizes nedēļā.

Ielāgo! Izteiktas mastopātijas un sāpju gadījumā stāvokli atvieglo iknedēļas kūre — 250 g vārītu rīsu sadali piecās vienādās porcijās un apēd dienas laikā, uzdzerot glāzi vārīta ūdens.

Tuncis — veselīgai auglībai

Treknas zivis satur omega–3 taukskābes, kas ir nepieciešamas šūnu hormonu — prostaglandīnu — sintēzei. Ja trūkst prostaglandīna, olnīcas neizstrādā progesteronu, nenotiek ovulācija, neiestājas grūtniecība.

Kam un cik: Zivis ir noderīgas visām, kas plāno radīt bērnu. Ja tu dzer pretapaugļošanās tabletes, kas apspiež olnīcu darbību, zivju ēdieni uzturēs hormonālo sistēmu darba kārtībā. Nebaidies, grūtniecība tāpēc neiestāsies! Notiesā 200 g zivju dienā 2–3 reizes nedēļā.

Ielāgo! Tām, kas necieš zivis, ir izgudrotas zivju eļļas kapsulas.

Sojas pupiņas — aizsardzībai pret vēzi

Satur augu izcelsmes fitoestrogēnus. Nonākot organismā, tie samazina piena dziedzera vēža rašanās risku. Vispārzināms fakts — kamēr japānietes dzīvo Japānā un regulāri uzturā lieto sojas pupiņas, viņas tikpat kā neslimo ar krūts vēzi. Bet, kad šīs pašas sievietes ierodas ASV vai Eiropā un maina ēdienkarti, vēzis viņām uzbrūk tikpat bieži kā šo valstu pamatiedzīvotājām.

Kam un cik: Visām. Ēd 2–3 reizes nedēļā pa 50–100 g produktu, kas gatavoti no dabiskām sojas pupiņām (piemēram, tofu siers). Īpaši sojas produktus iesakām mastopātijas gadījumā.

Ielāgo! Gadījumā, ja tev ir nosliece uz aptaukošanos un tu piederi pie bumbierveida tipa (tas liecina par estrogēnu pārpilnību), katru dienu lietojot uzturā sojas produktus, tu ātri vien pieņemsies svarā. Ģenētiski modificētajā sojā fitohormonu koncentrācija ir tik liela, ka organisms uz tiem sāk reaģēt kā uz savējiem, rodas estrogēnu pārpilnība, un pieaug onkoloģisko slimību risks. Izvēloties sojas produktus, pievērs uzmanību ražotājam — ASV un Kanādā ir atļauts audzēt un pievienot ēdienam ģenētiski modificētu soju, Eiropā tas pagaidām ir aizliegts. Turklāt uz Eiropā ražoto produktu etiķetes vienmēr ir norādīts, vai soja satur ģenētiski modificētas piedevas vai ne.

Vistu spārniņi — apburošai seksualitātei

Sarkanā gaļa pastiprina to hormonu sintēzi, kas atbild par seksuālo valdzinājumu. Turklāt šie hormoni palielina izturību un nostiprina muskulatūru. Atstāsim treknos vistu stilbus un šķiņķus vīriešiem un pievērsīsim uzmanību vieglajiem un kalorijām nabadzīgajiem grilētajiem spārniņiem.

Kam un cik: Ja tevi piemeklējis vispārējs spēku izsīkums, ja viss ir apnicis un tu uzskati, ka vīrietis mājā vajadzīgs tikai tāpēc, lai ieskrūvētu spuldzītes, salabotu slēdzenes un iznīcinātu vīrusus tavā datorā, uzēd pusdienās trīs grilētus spārniņus. Dari to trīs reizes nedēļā un turpini kūri veselu mēnesi.

Ielāgo! Daži dietologi uzskata, ka samazināt estrogēnu izstrādāšanos organismā iespējams, atsakoties no piena produktiem un ēdot liesu sarkano gaļu.

Tumšā šokolāde — pret greizsirdību un skumjām

Šokolāde ļauj pārdzīvot šķietamo mīlestības trūkumu, pateicoties feniletilamīnam — vielai, kura rada vieglu iemīlēšanās izjūtu. Turklāt feniletilamīns stimulē olnīcu darbību. Rezultātu nevar nepamanīt: acis mirdz, menstruālais cikls normalizējas. Baltā šokolāde stabilizē hormonālo fonu, taču neiedarbojas uz centrālo nervu sistēmu.

Kam un cik: Ja tev ir skumji, apēd pusdienās 50 g rūgtās šokolādes un izdzer tasi melnas kafijas. Šokolāde gluži kā zāles palīdz pat sievietēm, kas necieš saldumus. Īpaši saldumu naidniecēm iesakām piebērt rūgtās šokolādes pulveri tumšajām gaļas mērcēm vai pagatavot nesaldinātu kakao ar pienu un dzert to vakarā.

Ielāgo! Visās šokolādes šķirnēs tiek iekļauti tiek izmantoti 0,2–0,7% sojas lecitīna, kas šokolādei piešķir zīdainumu un ir noderīgs aknu un smadzeņu darbībai. Tas nesatur nekādu ģenētisku informāciju un fitohormonus, tāpēc pat tas lecitīns, kas ražots no modificētas sojas, ir nekaitīgs veselībai. Visus šokolādes izstrādājumus ar uzrakstu lecitīns vari ēst bez bažām.

Turpretī, ja sastāvā ietilpst soja vai sojas sviests, tā vairs nav īsta šokolāde, bet gan tā sauktā saldā tāfelīte. Diez vai sojas daudzums tajā būs tik liels, lai ietekmētu veselību, bet, ja tu principā izvairies no visiem ģenētiski modificētajiem produktiem, labāk pērc īstu šokolādi ar lecitīnu.

Banāns — pret mistisko PMS

Satur serotonīnu — prieka neirohormonu, kurš piedalās olšūnu nobriešanā. Viens no labākajiem pirmsmenstruālā sindroma (PMS) ārstēšanas līdzekļiem.

Kam un cik: Sāpīgu mēnešreižu gadījumā — pa vienam banānam 3 reizes nedēļā. Īpaši efektīvs, sagriežot kubiņos un apbārstot ar melnās šokolādes skaidiņām.

Ielāgo! Ja tev ir tieksme uz aptaukošanos — viens banāns vakariņu vietā.

Alus — maigai sievišķībai

Tradicionāli vīrišķīgais dzēriens ir pilns ar fitoestrogēniem, tāpēc to bieži kārojas grūtniecēm, kas izjūt šī hormona deficītu.

Kam un cik: Ideāls dzēriens ļoti tieviņām sievietēm, kuras alkst iegūt sievišķīgus apaļumus. Iemalko ik dienas vasaras pusdienlaikā pa 0,5 litriem. Vēlams, svaigā gaisā.

Ielāgo! Mastopātijas un miomas gadījumā no alus labāk atturēties.

Pateicamies par palīdzību materiāla tapšanā ginekoloģei Natālijai Kalašņikovai

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu