/nginx/o/2018/08/31/11344556t1h431a.jpg)
«Man ir zudusi apetīte, nespēju neko ieēst — pat savus iecienītākos ēdienus. Kādēļ tā? Kā atgūt apetīti?»
Apetītes zudumam var būt vairāki iemesli. Visbiežāk badošanos izraisa dažādas kuņģa un zarnu trakta slimības, piemēram, gastrīts. Tomēr nereti vēlme pēc ēdiena zūd dažādu psiholoģisku iemeslu dēļ — sākot ar parastu nervu spriedzi, stresu un beidzot ar plaši pazīstamo anoreksiju. Tādēļ, lai izvairītos no nevēlamām badošanās sekām, vispirms jādodas pie terapeita vai ģimenes ārsta, kurš atkarībā no situācijas norīkos pie gastroenterologa, psihologa vai diētas ārsta.
Reizēm apetītes zuduma iemesls var būt medikamenti: antibiotikas, atsevišķi preparāti artrīta ārstēšanai vai asinsspiediena samazināšanai, kā arī pretsāpju līdzekļi.
Ja vēlmi gavēt nav izraisījusi slimība, apetīti var atgūt ar noteiktiem pārtikas produktiem — pirmām kārtām tie ir dažādi sālījumi un marinēta pārtika. Viss ir atkarīgs no garšas īpatnībām un paradumiem — vienlīdz efektīva būs gan parasta siļķe, gan visizsmalcinātākās uzkodas. Tādēļ maltīti sāc nevis ar pamatēdienu, bet, kā pieņemts, ar uzkodām apetītes rosināšanai. Apetīti palīdzēs atgūt diētas ārstu nīstās mērces — īpaši, ja to pamatā ir buljons vai dažādi novārījumi. Turklāt mērces veicina kuņģa sulas veidošanos. Tomēr vēlams, lai ēdienu un mērču pamatā būtu īsts buljons, nevis tāds, ko iegūst no buljona kubiņiem.
Lieliski apetītes stimulētāji ir kāposti. Turklāt nav nozīmes pasniegšanas veidam — derēs gan svaigi, gan sautēti kāposti, tomēr šim mērķim vispiemērotākā būs svaigi spiesta kāpostu sula. Cits stimulētājs ir garšvielas un zaļumi — viss, kas ēdienam piešķir garšu un daudzveidību.
Nedrīkst aizmirst, ka ļoti nozīmīgi ir tas, kā klāts galds. Ja ēdieni ir glīti garnēti un galda klājums ir skaists, būs grūti pretoties kārdinājumam kaut ko nogaršot.
Mēģini ievērot dažus vienkāršus noteikumus:
- Ēšanai vienmēr izmanto tikai tās telpas, kas ir šim mērķim paredzētas, tas ir, nevajag pusdienot vai vakariņot dzīvojamā vai guļamistabā. Uz laiku vajadzēs atteikties arī no brokastīm gultā.
- Ēšanai velti 20–30 minūtes. Vēlams mainīt paradumu brokastot biroja sapulču starplaikā. Mēģini sastādīt sev ērtu dienas režīmu un to ievērot vismaz nedēļu — apmēram tik ilgā laikā organisms pierod pie konkrētiem ēdienreižu laikiem.
- Mēģini radīt skaistu atmosfēru — kaut vai ar salvetēm! Izmanto savā labā vispārzināmo spilgto krāsu spēju veicināt apetīti — ēdienreizes noformējumā izmanto sarkanas vai oranžas salvetes, galdautu vai traukus.
- Izvairies no uzkodām starp ēdienreizēm. Bieži vien šī našķošanās ir apetītes zuduma iemesls. Prātīgāk ir dienas režīmā ieplānot papildu ēdienreizi — otrās brokastis vai launagu, nevis uzkost starp ēdienreizēm. Lielākais apetītes bieds ir tādas garšīgas lietas kā šokolāde un dažādi saldumi — produkti, kas satur vienkāršos ogļhidrātus. Lai būtu vieglāk ievērot šo noteikumu, starp ēdienreizēm lieto daudz šķidruma — ūdeni vai nesaldinātu tēju. Atsakies no saldām, gāzētām limonādēm.