Par aizkuņģa dziedzera iekaisumu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No arhīva

Pankreatīts ir aizkuņģa dziedzera iekaisums.

Aizkuņģa dziedzeris atrodas vēdera dobumā aiz kuņģa. Tas veic divas svarīgas funkcijas — producē gremošanas fermentus, kas šķeļ taukus, cukurus, olbaltumus, kā arī hormonus — insulīnu un glukagonu (tie regulē cukuru vielmaiņu). Ja aizkuņģa dziedzerī rodas iekaisums, šīs funkcijas tiek traucētas. Iekaisums var būt gan akūts, gan hronisks. 20% gadījumu slimības gaita var būt smaga. Akūts pankreatīts jāārstē nekavējoties, lai izvairītos no fatālām komplikācijām.

Kāpēc rodas pankreatīts

Pankreatīts rodas, ja kāda iemesla dēļ gremošanas fermenti nevar nokļūt divpadsmit pirkstu zarnā, sulas paliek dziedzerī, kur rada iekaisumu un kairina maigos aizkuņģa dziedzera audus.

Galvenie akūta pankreatīta cēloņi ir pārlieka alkohola lietošana un žultsakmeņi. Pankreatīts rodas 5–15% cilvēku, kas pārmērīgi lieto alkoholu. Nav zināms, kāpēc šī kaite attīstās tikai nelielai daļai alkohola lietotāju un kādā veidā alkohols bojā aizkuņģa dziedzeri. Viena teorija apgalvo, ka alkohols veido olbaltumvielu «korķus», kas nosprosto dziedzera kanāliņus un neļauj gremošanas fermentiem nokļūt divpadsmit pirkstu zarnā. Otra teorija apgalvo, ka aizkuņģa dziedzera bojājums rodas, alkoholam tieši bojājot audus.

Žultsakmeņi

Pusei akūta pankreatīta pacientu ir žultsakmeņi. Tie var nosprostot aizkuņģa dziedzera sulu nokļūšanu divpadsmit pirkstu zarnā (kopējais žultsvads un aizkuņģa dziedzera izvadkanāls atrodas blakus). Tāpēc gremošanas fermenti aktivējas aizkuņģa dziedzerī, nevis zarnu traktā, radot akūtu pankreatītu.

Akūta pankreatīta cēlonis var būt arī vīrusinfekcija, piemēram, cūciņa, trauma, daži medikamenti. Apmēram 10% gadījumu akūta pankreatīta cēlonis nav zināms, speciālisti pieļauj varbūtību, ka dažkārt žultsakmeņi var būt pārāk sīki, lai tos atklātu.

Kā pazīt pankreatītu

Visbiežākais simptoms ir vidējas vai stipras sāpes vēdera augšdaļā, vairāk kreisajā pusē vai pa vidu. Sāpes bieži izstaro uz muguru, bet dažreiz arī uz krūškurvi. Asās sāpes nepāriet stundām ilgi. Ēdot vai lietojot alkoholu, sāpes pastiprinās. Vājinieks ar akūtu pankreatītu sēž gultā, saliecies uz priekšu vai sarāvies, pievelkot ceļus pie zoda. Šīs pozīcijas atvieglo sāpes. Bieži novēro sliktu dūšu un vemšanu, ir paaugstināta ķermeņa temperatūra.

Kad jāmeklē ārsts

Ja ciešat no stiprām sāpēm vēderā, jebkurā gadījumā jāmeklē ārsta palīdzība. Turklāt, jo ātrāk, jo labāk. Pretējā gadījumā iespējams neatgriezenisks aizkuņģa dziedzera bojājums.

Ja ārstam būs aizdomas par pankreatītu, pēc sarunas, apskates un iztaustīšanas viņš nozīmēs asins analīzes. Pankreatīta gadījumā asinīs būs palielināts aizkuņģa dziedzera fermentu līmenis un leikocītu daudzums. Iespējams, vajadzēs veikt ultrasonogrāfisko izmeklēšanu, datortomogrāfiju vai rentgenizmeklēšanu, lai noteiktu žultsakmeņus un dziedzera bojājumu.

Ārstēšanas principi

Ārstēšanas pamatā ir intravenoza šķidruma ievadīšana, pretsāpju terapija un medikamenti, kas nomāc fermentu darbību aizkuņģa dziedzerī. Aizkuņģa dziedzeris iesaistās vienmēr, kad tiek uzņemts uzturs. Ja ir iekaisums, tam nepieciešams miers, tāpēc, lai ierobežotu tā aktivitāti, pāris dienu pacienta «barošana» notiek, ievadot nepieciešamās vielas intravenozi.

Ja pankreatīta cēlonis ir žultsakmeņi, iespējams, ārsts ieteiks izoperēt tos. Vidēji smagos pankreatīta gadījumos stāvoklis uzlabojas nedēļas laikā. Smagākos gadījumos paiet ilgāks laiks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu