/nginx/o/2018/09/01/11358360t1h12fa.jpg)
Uz šo jautājumu varu atbildēt, tikai balstoties uz pieredzi, jo man nav datu par pētījumiem, kuros zinātniski būtu apstiprināts šķīstošās kafijas kaitīgums. Pacientiem, kas lieto šķīstošo kafiju, daudz biežāk nekā dabiskās kafijas dzērājiem ir kuņģa kairinājuma pazīmes. Iespējams, ka šķīstošajā kafijā ir kāda viela — konservants, stabilizators, krāsviela vai kas tamlīdzīgs —, kas nelabvēlīgi ietekmē jutīgāku organismu.
Pieļauju, ka šķīstošā kristalizētā kafija ir stipri ķimizēts dzēriens. Saviem pacientiem vienmēr iesaku vairīties no šķīstošās kafijas. Salīdzinot dabisko kafiju ar šķīstošo, ja garšas īpašības ir apmēram vienādas, šķīstošajā kafijā ir gandrīz divreiz vairāk kofeīna.
Ja cilvēkam ir sūdzības par paātrinātu sirdsdarbību vai dedzinošu sajūtu pakrūtē, bieži vien vienkāršs ieteikums atteikties no šķīstošās kafijas likvidē simptomus divu nedēļu laikā.
Taču, ja šķīstošā kafija garšo un nerada veselības traucējumus, to var lietot.