Smilšu krupji atgriezušies dabā (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šonedēļ uz senču dzimteni – Garā kalna smilšu karjeru pie Bēnes Dobeles rajonā – pārcēlās 112 pērn Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā šķīlušies smilšu krupji. Tieši no Bēnes apkaimes pagājušā gadsimta 90. gadu vidū zoodārza darbinieki bija paņēmuši dažus smilšu krupjus, lai mēģinātu izstrādāt vairošanas metodiku.

Suga iekļauta pasaules apdraudēto sugu sarakstā (Sarkanajā grāmatā). Mūsu zemē smilšu krupji atrodami Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta teritorijā pie Ainažiem un Salacgrīvas un vēl dažviet. Citur Eiropā smilšu krupju skaits ir relatīvi liels, taču to populācijas ir savstarpēji izolētas un tāpēc ātri vien var iznīkt. Šā iemesla dēļ ir ļoti svarīgi izpētīt iespējas panākt sugas vairošanu nebrīvē. Zoodārza speciālisti ir pasaulē pirmie, kuriem tas izdevies. Divas krupju mātes pērn iznērsa vairākus simtus ikru, taču metamorfozi (pārtapšanu no kurkuļa par īstenu abinieku) piedzīvoja 140 īpatņu. No tiem par pieaugušiem krupjiem kļuva 112, un tas, salīdzinot ar dabiskajos apstākļos ziemojošajiem un mītošajiem abiniekiem, ir augsts rādītājs. Pirmais gads abinieku dzīvē ir kritiskākais, un šajā laikā daudz īpatņu iet bojā. Kā pastāstīja zooloģiskā dārza Informācijas un izglītības nodaļas vadītājs Ingmārs Līdaka, pirms zoodārza audzēkņu izlaišanas karjerā tika atrasti trīs pērnie savvaļas krupēni. Zoodārzā pasaulē nākušie abinieki, mitinoties daudz labākos apstākļos un regulāri saņemot gardus un barojošus circeņus un siseņus, izauguši manāmi spēcīgāki un veselīgāki par savvaļas vienaudžiem. Tomēr šim faktam nevajadzētu ietekmēt līdz šim savvaļā dzīvojušo krupju izredzes sagādāt sev pārtiku. Barības bāze karjerā esot pietiekama, lai tajā uzturētos daudz vairāk smilšu krupju. Lai gan savvaļā dzīves apstākļi nav tik stabili kā laboratorijā, speciālisti cer, ka zoodārza smilšu krupju desantnieki spēs savā senču dzimtenē iedzīvoties un līdz ar to šīs retās sugas populācija būs daudzskaitlīgāka.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu