"ABLV Bank" pašlikvidācijas uzraudzībai plāno nolīgt "Pricewaterhousecoopers" (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
"ABLV bank" logo.
"ABLV bank" logo. Foto: Reuters / Scanpix

Likvidējamās AS "ABLV Bank" pašlikvidācijas uzraudzībai valdība varētu nolīgt starptautisko auditorfimu "PricewaterhouseCoopers", bet viens no bankas likvidatoriem - advokāts Elvijs Vēbers - šajā amatā darbu neturpinās, vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Bankas kreditoriem naudu plānots sākt izmaksāt nākamā gada janvārī, tomēr, ņemot vērā ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla ("FinCEN") skarbās apsūdzības "ABLV Bank" sistemātiskā naudas atmazgāšanā un korupcijā, Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta (Kontroles dienesta) jaunā vadītāja Ilze Znotiņa vispirms gribot pārbaudīt, kādi finanšu darījumi bankā bijuši.

Saskaņā ar raidījuma vēstīto, Kontroles dienesta vadība uzskata, bankā jāpārbauda pēdējo piecu gadu darījumi, taču pats Kontroles dienests ar šo darbu netikšot galā, tāpēc plāno piesaistīt 20 cilvēku lielu starptautisku ekspertu komandu. Pagājušonedēļ premjera vadītajā Finanšu sektora attīstības padomes sēdē Kontroles dienesta vadītāja informējusi, ka šim darbam uzrunātas desmit starptautiskas kompānijas, no kurām atsaukušās piecas.

"Nekā personīga" noskaidrojis, ka Kontroles dienests apsver iespēju par "ABLV Bank" aizdomīgo darījumu pārbaudi slēgt līgumu ar "PricewaterhouseCoopers". "ABLV Bank" atbalstot ārvalstu palīgu piesaisti neskaidro darījumu pārbaudēs, taču pati banka būšot tā, kas izšķirsies, kādu informāciju pārbaudītājiem dot.

Arī Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) raidījumam paudis viedokli, ka ekspertiem tērētā nauda atmaksāsies, jo izdosies atrast noziedzīgi iegūtus līdzekļus, ar kuriem pēc tam varēs papildināt valsts kasi. Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) šajā jautājumā gan esot piesardzīgāka.

Kā vēstīja raidījums, arī FKTK būs vajadzīgs starptautisks konsultants, kurš pārbaudīs, cik kvalitatīvi bankas auditors izstrādājis sistēmu darījumu pārbaudei. Iepirkumā šim mērķim plānots tērēt pusmiljonu eiro. Pēc "Nekā personīga" rīcībā esošajām ziņām, arī šim uzdevumam izraudzīta auditorkompānija "PricewaterhouseCoopers".

Tikmēr izmaiņas plānotas arī "ABLV Bank" likvidatoru rindās. Atsaucoties uz neoficiāliem avotiem, "Nekā personīga" vēstīja, ka ir apšaubīta zvērināta advokāta un maksātnespējas administratora Vēbera reputācija, jo atklājusies viņa iespējama saistība ar maksātnespējas administratoru Māri Sprūdu, kurš apsūdzēts divās krimināllietās.

Ministru prezidents Kučinskis raidījumam apstiprināja, ka "Elvijs Vēbers ir iesniedzis atlūgumu". Savukārt pats Vēbers "Nekā personīga" sacījis, ka ziņas par viņa iesniegto atlūgumu esot pārsteigums. "ABLV Bank" apgalvojusi, ka darbu bankā patlaban turpinot visi četri likvidatori. Savukārt FKTK vadītājs Pēters Putniņš ne apstiprinājis, ne noliedzis premjera teikto, vien piebildis, ka Ministru prezidents ir labi informēts par norisēm bankā.

Saskaņā ar raidījuma vēstīto, Vēbers savulaik praktizējis Sprūda komandas iecienītajā adresē Rīgā, Antonijas ielā 7. Vēbers gan noliedzis, ka viņam bijuši jebkādi kopīgi projekti ar Sprūdu.

Kā ziņots, šā gada 26.februārī "ABLV Bank" ārkārtas akcionāru pilnsapulce pieņēma lēmumu par pašlikvidāciju. Šāds lēmums tika pieņemts pēc "FinCEN" 13.februārī izplatīta paziņojuma par "ABLV Bank" it kā eksistējošām naudas atmazgāšanas shēmām un kukuļdošanu Latvijas amatpersonām, lai tās "pievērtu acis" uz bankas negodīgajiem darījumiem. Lēmuma par pašlikvidāciju motivācija bija maksimāli aizsargāt klientu un kreditoru intereses.

Iesniegto pieteikumu par pašlikvidāciju FKTK apstiprināja 12.jūnijā, kas uzskatāms par bankas likvidācijas uzsākšanas dienu. Līdz ar pašlikvidācijas apstiprināšanas dienu savas pilnvaras zaudēja līdzšinējie bankas padomes un valdes locekļi, bet darbu kā lēmējinstitūcija uzsāka bankas Likvidācijas komiteja, kurā darbojas četri FKTK apstiprināti likvidatori - zvērināti advokāti Eva Berlaus un Vēbers, nekustamā īpašuma un finanšu eksperts Andris Kovaļčuks, kā arī korporatīvo finanšu eksperts Arvīds Kostomārovs. Likvidatoru atbalstam piesaistīti arī neatkarīgi eksperti un starptautiskā auditorkompānija "Ernst&Young", kuras sastāvā darbojas eksperti vismaz no piecām valstīm.

Šā gada 18.jūnijā likvidējamā "ABLV Bank" publicēja oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" paziņojumu par bankas likvidāciju, kas bija sākums trīs mēnešu termiņam kreditoru prasījumu pieteikumu iesniegšanai. Kreditori ir aicināti ne vēlāk kā līdz šā gada 18.septembrim pieteikt savus prasījumus vai sūdzības pret banku.

Pašlikvidācijas procesa mērķis ir apmierināt visu bankas kreditoru prasības un intereses 100% apmērā. Likvidējamās "ABLV Bank" aktīvu apjoms ir pilnīgi pietiekams, lai segtu visus kreditoru prasījumus.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu