Ziloņu pāris Liepājā atvadās no Latvijas

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vakar vakarā Liepājas ielas dunēja, kad pa tām lēnā gaitā, uzmanīgi apbraucot grambas un bedres, virzījās vairāki milzu furgoni. Kas tad nu, vai kāda militāra akcija, varbūt ved kaut ko sprāgstošu, ka brauc tik uzmanīgi, brīnījās garāmgājēji. Nē, taču! Krava nebija ne sprāgstoša, ne plīstoša, bet ļoti smaga, dārga un jutīga gan.

Uz Liepājas ostu devās Rīgas Zooloģiskā dārza ziloņu pāris Radža un Rupa, lai naktī ar prāmi kuģotu uz Rostoku, bet pēc tam dotos ceļā uz savām jaunajām mājvietām – katrs uz savu Holandes zoodārzu. Kā jau zināms, vecā ziloņu māja Rīgas zoodārzā neatbilda lielo dzīvnieku vajadzībām, tādēļ bija tiem jāmeklē ērtāka dzīvesvieta. Kā izrādās, ziloņi par spīti savam milzu augumam ir ļoti jūtīgi radījumi, kas slikti pacieš stresu un dažādas pārmaiņas. Tāpēc arī brauciens bija jāveic tik ļoti uzmanīgi. Kā stāstīja Rīgas Zooloģiskā dārza informācijas dienesta vadītājs Ingmārs Līdaka, visvairāk zoodārzā baidījušies, kā izdosies iedabūt lielos dzīvniekus furgonu krātiņos. Nebūtu bijis labi, ja vajadzētu iemidzināt, jo Radža (attēlā) slikti panesot šprices. Tomēr viss izdevies negaidīti veiksmīgi – piespiedu brīvprātīgā kārtā, un drīz vien ziloņi jau bija tiktāl nomierinājušies, ka pirms ceļa vēl notiesāja savus iemīļotos burkānus. Brauciens uz Liepāju ilga aptuveni sešas stundas, jo furgoni virzījās ar 50 līdz 60 km stundā. Un tad jau osta bija sasniegta, furgonus pārvietoja prāmī, un ziloņi varēja pamāt ar snuķi Latvijai sveiki. Ceram, ka viņi vēl atgriezīsies. Jo kājās sacēlusies Latvijas sabiedrība, kas ir ļoti apbēdināta, ka Latvijai jāpaliek bez saviem iemīļotajiem ziloņiem, no kuriem viens, tēvainis Radža, turklāt ir viens no lielākajiem savas sugas eksemplāriem pasaulē. Jau piesakās sponsori, kas būtu gatavi ziedot pa artavai jaunas ziloņu mājas celtniecībai, jādomā, ka savu latiņu cēlajam mērķim neliegtu arī iedzīvotāji. Tā ir cerība, ka pēc laika ziloņi, varbūt atkal caur Liepāju, varēs atgriezties Latvijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu