Visapkārt kaķi (11)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šovasar manā darbavietā pa logu mēdz ielēkt divi mazi, kārni kaķēni. Mēs viņus samīļojam un iznesam pagalmā, kur puķu dobēs tie turpina draiskoties. Redakcijas tuvumā esam ievērojuši klīstam kādu lielu, pusparalizētu runci un vēl kādu kaķi ar apdriskātu, pliku asti.

Cilvēki nepatikā saraujas, redzot netīkamos miskastniekus. Mani pārņem bailes – par cilvēku bezatbildību pret bezspēcīgajām, no mūsu labvēlības atkarīgajām radībām. Patiesībā tā ir bezatbildība pret sevi, bērniem, līdzcilvēkiem, vidi, kurā dzīvojam. Kuldīgas pagalmi ir pilni ar kaķiem, kas nekontrolēti vairojas nez cik reižu gadā. Kurš gan nav redzējis nejauko skatu, kā no miskastes uz visām pusēm izlec lokanu četrkāju trio, pārbiedējot nejaušus garāmgājējus. Kaķenes grūtniecība ilgst divus mēnešus, jau zīdot, tā var apaugļoties nākamajam metienam, stāsta veterinārārsts Olārs Obodņikovs. Dzīvniekam vidēji dzimst divi līdz seši kaķēni, kas caur mātes placentu saņem cērmes, lai arī pati kaķene nav slima. Tātad mazuļi jāattārpo, pretējā gadījumā, kaķēnu mīļojot, ar parazītiem var aplipt arī cilvēki. Visnopietnākā slimība, kas apdraud cilvēkus, ir trakumsērga. Ja sētas kaķis jums ieskrāpējis, nekavējoties jādodas pie ārsta, vakcinācija ilgs trīs mēnešus. Par ādas sēnīti, kas piemetas kaķu cienītājiem, pat nav vērts runāt. Miskastes kaķu pārnēsātās slimības īpaši bīstamas koptajiem mājas sugasbrāļiem. Lai gan ir definēti dzīvnieku turēšanas noteikumi, tā vien šķiet, ka kaķi ir dievišķi radījumi un uz to īpašniekiem nekādi kārtības ruļļi neattiecas. Nezinu, vai komunālajam dienestam vajadzētu izķert visus bezsaimnieka kaķus, bet vai Kurzemnieka lasītājiem būtu jādzīvo klaiņojošu kaķu pilsētā?

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu