"Drusku kavēšos - sastrēgumi!" Padomi, kā no tiem izvairīties

Iedzīvotāju sāpe
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Satiksmes sastrēgumi jeb tā dēvētie "korķi" - tā ir problēma, kura mūsdienās skar gan pilsētu rajonus, gan visas pasaules lielpilsētas. 

Palielinoties iedzīvotāju un autovadītāju skaitam, iespēja iekļūt sastrēgumos ir pieaugusi vairākkārt. Kādam tā ir liela sāpe, bet kādam lieliska iespēja nedaudz uzvilkt elpu pirms garās darba dienas.

Sastrēgumu cēloņi var būt dažādi:

  • Nepietiekams luksofora pārslēgšanas laiks
  • Slikti laika apstākļi
  • Remontdarbi
  • Satiksmes negadījumi
  • Šauras joslas
  • Mobilā telefona lietošana autovadīšanas laikā
  • Nepiemērota ātruma izvēle

Sastrēgumos savā mūžā ir nonācis gandrīz ikviens autobraucējs, un izrādās, ka paši autobraucēji tos arī veido. Satiksmes eksperti jau sen ir noskaidrojuši, ka visā vainojami ir atsevišķi indivīdi, kuri neprot iekļauties plūsmā, prognozēt vēlamo braukšanas ātrumu.

Šādi autobraucēji, kuri izvēlas, piemēram, pārāk lielu ātrumu un kādā brīdī ir spiesti bremzēt, izraisa bremzēšanas ķēdi, kas stiepjas vairāku auto garumā. Tas pats attiecināms uz lēnākiem autobraucējiem, kuru dēļ bremzēt ir spiests aizmugurē braucošais un visi aiz viņa esošo auto vadītāji.

Foto: LETA

Gjensidige Latvija Transportlīdzekļu atlīdzību grupas vadītājs Dāvids Lēvalds atgādina, kā rīkoties sastrēgumā, lai to pārdzīvotu mierīgi un bez starpgadījumiem.

  • Plāno maršrutu laicīgi.

Sastrēgumu realitātē ir viegli prognozējami, tāpēc, lai no tiem izvairītos, ieteicams laikus izvērtēt, pirmkārt, laikapstākļus – stipra lietus, miglas, kā arī ziemā snigšanas dēļ, satiksme tiek būtiski apgrūtināta. Otrkārt, remontdarbus uz ceļa, jo vasara ir visaktīvākais ceļa remontu veikšanas laiks Latvijā un arī šobrīd Rīgā un citviet Latvijā notiek plaši ceļu atjaunošanas remontdarbi. Treškārt, publiskus pasākumus. Leli pasākumi vienmēr ietekmē satiksmes plūsmu pilsētā. Ceturtkārt, diennakts laiku – kā ierasts, karstākās sastrēgumu stundas no rītiem un pēcpusdienā vienmēr garantē sastrēgumus. Ja ir vēlme no sastrēgumiem izvairīties, ieteicams doties ārpus pilsētas pēc rīta sastrēguma, pa dienas vidu vai vēlu vakarā.

Kā arī pirms dodies ceļā, aplūko sastrēgumu karti internetā.

Aktuālā braukšanas apstākļu karte plkst.10:45. Ar zilu iekrāsoti tie ceļu posmi, pa kuriem braukšana apgrūtināta. Tāpat kārtē atzīmēts punkts pie Tallinas šosejas 73.kilometra, kur satiksmes negadījuma dēļ satiksme vienā joslā bloķēta
Aktuālā braukšanas apstākļu karte plkst.10:45. Ar zilu iekrāsoti tie ceļu posmi, pa kuriem braukšana apgrūtināta. Tāpat kārtē atzīmēts punkts pie Tallinas šosejas 73.kilometra, kur satiksmes negadījuma dēļ satiksme vienā joslā bloķēta Foto: lvceli.lv
  • Samazini ātrumu.

Palielinoties automašīnu skaitam, palēninās arī satiksmes plūsma, lai arī vēlme tikt ātrāk ārā no sastrēguma saglabājas.

Svarīgi iegaumēt, ka sastrēgumā steigties nedrīkst, jo tas tikai palielina iespēju iekļūt satiksmes negadījumā.

Ir jāsaglabā miers un jābūt īpaši modram, jo negaidīti var parādīties dažādi šķēršļi.

Miera iela. Ilustratīvs foto
Miera iela. Ilustratīvs foto Foto: Edijs Pālens / LETA
  • Bez vajadzības nemaini joslas.

Sastrēguma laikā regulāri un bez vajadzības mainot joslas, var radīt bīstamas situācijas.

Kamēr jūs kārtējo reizi mēģināt iekļūt blakus joslā, jo šķiet, ka tā kustas ātrāk, citi šoferi tajā pašā laikā, veicot manevru, var jūs nepamanīt, kā rezultātā – var notikt sadursme. Drošāk ir palikt vienā joslā un mainīt to tikai tiešām nepieciešamos gadījumos.

Satiksme Brīvības ielā
Satiksme Brīvības ielā Foto: Lita Krone / LETA
  • Vienmēr lietojiet gaismas signālus, lai novērstu liekus starpgadījumus.

Brīžos, kad apkārt ir tik daudz autovadītāju, ir īpaši svarīgi tos brīdināt par savu rīcību. Sastrēgumos autovadītāji mēdz kļūt neuzmanīgi, tāpēc būtiski atcerēties, ka veicot pat nelielu manevru, pārkārtojoties uz blakus joslu, nedrīkst aizmirst par gaismas signāliem.

Būtiski arī tos ieslēgt laikus, lai apkārt esošie autovadītāji to piefiksētu.

  • Neizmanto mobilo telefonu.

Mobilo telefonu ir ieteicams izmantot tikai ārkārtas situācijās, jo sadursmes gadījumā vainīgais lielākoties būs tas vadītājs, kurš nav spējis pietiekami ātri reaģēt, jo ir pievērsies mobilā telefona ekrānam.

Foto: Madis Sinivee/Eesti Meedia/Scanpix Baltics

Sākoties jaunajam mācību gadam, pieaugs satiksmes intensitāte – Pierīgā tā var būt palēnināta. Pa ielām un gar ceļiem pārvietosies vairāk kājāmgājēju, tai skaitā bērnu, kas mēros ceļu uz vai no skolas kājām, ar velosipēdiem, skrejriteņiem un citiem braucamrīkiem.

Jārēķinās, ka reģionos atsāk regulāri kursēt skolēnu autobusi, skolu tuvumā ceļu var šķērsot bērni, bet ceļu malās īslaicīgi var tikt novietotas vecāku automašīnas.

Aicinām autovadītājus būt īpaši uzmanīgiem pirmajās mācību gada dienās, pievērst uzmanību ātruma ierobežojumiem un samazināt braukšanas ātrumu mācību iestāžu tuvumā, ziņo "Latvijas Valsts ceļi".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu