Aizdomās par cilvēktirdzniecību aizturēti trīs vīrieši tostarp katoļu baznīcas prāvests (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Pagājušajā trešdienā, 29.augustā, aizdomās par cilvēku tirdzniecību un seksuālu vardarbību pret kādu pilngadīgu vīrieti, izmantojot tā bezpalīdzības stāvokli, Valsts policija aizturējusi trīs personas – 60 līdz 73 gadus vecus vīriešus.

Jau nākamajā un aiznākamajā dienā diviem aizturētājiem tiesa piemērojusi drošības līdzekli – apcietinājumu. Izmeklēšana kriminālprocesā turpinās, informē Valsts policija.

Šī gada augustā Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) Cilvēku tirdzniecības un sutenerisma apkarošanas nodaļas amatpersonas saņēma informāciju no kādas nevalstiskās organizācijas, par to, ka vairāki vīrieši, iespējams, seksuāli izmantojuši kādu bezpalīdzības stāvoklī esošu pilngadīgu vīrieti ar garīgās attīstības traucējumiem.

Veicot izmeklēšanu, Valsts policijas ONAP izmeklētāji 29.augustā Rīgā un Rēzeknē kopumā aizturēja trīs personas – 1945.gadā, 1955.gadā un 1958.gadā dzimušus vīriešus, no kuriem viens ir kāds garīgās konfesijas pārstāvis. Tāpat Valsts policijas ONAP likumsargi veica divas kratīšanas Rīgā un Rēzeknē, kā rezultātā izņemti dažādi video un foto faili, lai pārbaudītu, vai tajos ir saskatāmas kādas noziedzīgas darbības.

Ņemot vērā, ka cietusī persona tikusi seksuāli izmantota, esot bezpalīdzības stāvoklī, uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 154.1 panta otrās daļas – par cilvēku tirdzniecību, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, par ko Krimināllikumā paredzēts sods brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz divpadsmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās. Tāpat kriminālprocess ierosināts pēc Krimināllikuma 160.panta piektās daļas – par seksuālu vardarbību, ja to izdarījusi personu grupa, izmantojot cietušā bezpalīdzības stāvokli. Par to personas var tikt sodītas ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz divdesmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz pieciem gadiem. 

Diviem vīriešiem, 1945.gadā un 1955.gada dzimušajiem, tiesa jau nākamajā un aiznākamajā diena piemērojusi drošības līdzekli – apcietinājumu, savukārt 1958.gadā dzimušajam vīrietim piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. Jāpiebilst, ka aizturētie iepriekš nav nonākuši policijas redzeslokā.

Cietušajam vīrietim ir sniegta palīdzība un šobrīd tiek nodrošināts valsts apmaksāts rehabilitācijas kurss cilvēktirdzniecības upuriem.

Patlaban kriminālprocesā izmeklēšana turpinās.

Balstoties uz savā rīcībā esošo informāciju, portāls "Delfi" raksta, ka vecākais no aizturētās trijotnes ir priesteris Pāvels Zeiļa. Latvijas Romas Katoļu baznīcas interneta vietnē «katolis.lv» pieejamā informācija liecina, ka Zeiļa ir Rēzeknes Sāpju Dievmātes, Dukstigala un Prezmas draudzes prāvests, kā arī Mariāņu kongregācijas Latvijas vikariāta priekšnieks, Rēzeknes dekanāta dekāns.

Tāpat publiski pieejama informācija liecina, ka 2005.gadā Zeiļam piešķirts Rēzeknes goda pilsoņa statuss.

Policija informēja, ka aizdomās turētie iepriekš nav nonākuši policijas redzeslokā.

Cietušajam vīrietim ir sniegta palīdzība un šobrīd tiek nodrošināts valsts apmaksāts rehabilitācijas kurss.

Šī nav pirmā reize, kad par dzimumnoziegumiem pret nepilngadīgajiem aizturēts kāds reliģiskās konfesijas pārstāvis. Pirms vairākiem gadiem policija par šādiem noziegumiem aizturēja luterāņu mācītāju Agri Pāvilu Lēvaldu. Lietā bija apsūdzēts arī bijušais Bērnu slimnīcas apsargs. Lēvalds tika atzīts par vainīgu pēc viņam inkriminētajiem pantiem, bet vēlāk tiesvedība pret viņu izbeigta, jo viņš ir miris.

Lēvalds, pēc paša teiktā, neesot «pat roku piedūris» bērniem, kuri kriminālprocesā atzīti par cietušajiem. Sākotnējo informāciju par iespējamu bērnu seksuālu izmantošanu policija saņēma 2009.gada oktobrī no kāda Latvijas bērnunama, kura darbiniekiem bija radušās aizdomas, ka viens no audzēkņiem ticis seksuāli izmantots.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu