Sācies sēņu laiks! Kā rīkoties, lai sēņu "medības" nebeigtos slimnīcā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Rudens vēsās un lietainās dienas tuvojas, kas nozīmē, ka ik dienu, braucot gar mežiem vai pļavām, varēsim ieraudzīt kādu sēņotāju ar pilnu sēņu grozu un arī sēņu tirgotājus ceļmalās.

Latvijā sēņošanas sezona tiek tradicionāli atklāta augustā, taču pirmās bekas, bērzlapes un gailenes var salasīt jau jūnija sākumā. Taču šogad gandrīz visa maija un jūnija sausuma dēļ, sēņošanas sezonas palēnais sākums faktiski izpalika. 

Lai gan nokrišņu daudzums šogad nav bijis liels un vasaras svelmē uzstādīti jauni karstuma rekodri, iedzīvotājus priecē negaidīti lielais sēņu daudzums.

Iemūžini arī savu sēņu groziņu vai grandiozāko guvumu, dalies ar to Apollo Facebook vai Twitter

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi (NMP) aicina būt ļoti uzmanīgiem, lasot mežā vai pērkot tirgū sēnes, lai prieks par guvumu groziņā neturpinātos slimnīcā.

Saindēšanās pazīmes:

  • Pirmie saindēšanās simptomi var parādīties 1-2 stundu laikā pēc sēņu ēšanas, bet dažkārt tie var parādīties arī vēlāk.
  • Simptomi var būt dažādi, atkarībā no saindēšanās smaguma.
  • Ļoti bieži pirmās pazīmes ir: vemšana, vājums, svīšana un sāpes vēderā.

Kā rīkoties:

  • Ja novērojat minētās pazīmes un ir aizdomas, ka notikusi saindēšanās ar sēnēm, nekavējoties jāsazinās ar mediķi.
  • Līdz brīdim, kad cietušais nonāk mediķu aprūpē, ieteicams izskalot muti un iedzert ne vairāk kā 1 glāzi vēsa ūdens.
Foto: Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests

Ārstēšanās process ir ātrāks un sekmīgāks, ja ir zināms, ar kādu sēni saindēšanās notikusi. Tādēļ ieteicams saglabāt neapēstās sēnes, un arī tās sēnes, kuras, iespējams, ir atvemtas kopā ar pārējo ēdienu, informē NMP dienesta mediķi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu