Suņa māksla kļūst populāra

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielākā daļa no 68 miljoniem Amerikā dzīvojošo suņu ir ģimenes lutekļi, bet dažiem joprojām maltīte jānopelna strādājot. Ir ierastas tādas "suņu profesijas" kā neredzīgo pavadoņi, sargi, policijas suņi. Bet mākslinieki?

Tillija ir trīs gadus veca terjera kucīte, kurai veltīta interneta mājas lapa godā viņu par "pasaules izcilāko suni - mākslinieku". Turklāt četrkājainā māksliniece tiek uzskatīta par uzlecošu zvaigzni Ņujorkas modernās mākslas aprindās. Tillijas jeb pilnā vārdā Tilamukas Čedaras mākslas darbi pēdējo triju gadu laikā piedalījušies 12 izstādēs, starp tām sešas bijušas autorekspozīcijas. 100 no viņas darbiem pārdoti par summu, kas sasniedz piecciparu skaitli, raksta "The National Geographic". Kucītes abstraktie "mākslas darbi" tikuši pielīdzināti moderno klasiķu Vilema de Kūninga un Sī Tvomblija veikumam. Tomēr Tillijas jaunākajā izstādē "Sadarbība" redzamās "gleznas" tapušas, piepalīdzot avangarda māksliniekam Tomam Saksam, fotogrāfam Dirkam Vestfālam un 24 citiem divkājainiem māksliniekiem. Tillijas mākslinieces karjera sākās sešu mēnešu vecumā. Viņas saimnieks žurnālists Boumens Heistijs izdarīja piezīmes uz tāfeles, kad terjera kucīte nosēdās viņam blakus un sāka ar ķepu to švīkāt. Rezultāts Heistiju sajūsmināja - viņš to uztvēra kā savdabīgu komunikācijas mēģinājumu. Un šādi Tillija "zīmē" joprojām. Kad Heistijs vaicā "vai tu vēlies pastrādāt?", sunene uzreiz steidzas pie dēļa, kas pārklāts ar krāsainu kopējamo papīru. Suns "darba virsmu" ne tikai skrāpē, bet arī laiza un košļā, atstājot uz tās visdažādākās zīmes, līdz kamēr saimnieks nolemj, ka darbs ir gatavs. ASV presē jau vairākkārt diskutēts par acīmredzamo problēmu: "Vai tā patiešām ir māksla?" Heistijs apgalvo, ka noteikti, bet atzīst, ka autorība ir sarežģītāks jautājums: "Skaidrs, ka šajā procesā loma ir arī manai gribai, tomēr es cenšos to īstenot kā mana suņa enerģijas izpausmi." Tillija gan nebūt nav vienīgais dzīvnieks, kam piedēvētas mākslinieciskas spējas - pirms viņas bijuši kaķi un gorillas, tostarp slavenais Koko. Ņujorkā dzīvojošie krievu konceptuālās mākslas pārstāvji Vitālijs Komars un Alekejs Melamids ir pasnieguši tēlotājmākslas stundas dažādiem dzīvniekiem - suņiem, kaķiem, āpšiem un pat ziloņiem. Kopīgi radītie darbi veiksmīgi pārdoti nopietnās mākslas izsolēs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu