Stilīgākie Latvijas blogeri izdevuši asprātīgu grāmatu par modi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nupat klajā nākusi stila ekspertu Gunas Leiškalnes-Rokas un Denisa Ševeļova kopīgi sarakstītā un izveidotā grāmata “STILS”, kas jau tapšanas procesā izsauca skaļas diskusijas un pretrunīgus vērtējumus no tiem, kam bija iespēja iepazīties ar grāmatu manuskripta stadijā.

Grāmata “STILS” stāsta par modes un stila nezūdošajām vērtībām un izsmalcināti ironiskiem triepieniem ieskicē Latvijas modes ainavu – tās tendences, spilgtākos virzienus, to pārstāvjus. Netiek taupīta ne sulīga valoda, ne asprātīgi vērtējumi. Te atradīsiet ne tikai vietējo slavenību ģērbšanās stila iztirzājumu, bet arī rekomendācijas savas ikdienas garderobes veidošanai, etiķetes priekšrakstus, zīmolu ieteikumus un daudz ko citu, kā arī vērtīgus padomus, ko sniedz Irīna Pīgozne, Aija Šmidre, Linda Leen, Andrejs Žagars, Mārīte Kola, Jūlija Malahova, Olga Kolotova, Elita Patmalniece un citi.

Grāmatas autori ir dzīvesstila eksperti, kas savu jomu pārzina līdz sīkākajām niansēm. Guna Leiškalne-Roka ir lietas kursā par aktualitātēm modes un etiķetes  jautājumos, ļoti inteliģenti un vienlaikus tieši protot atzīmēt gan teicamu risinājumu, gan nekompetenci populāru ļaužu garderobes izvēlē. Savukārt Deniss Ševeļovs lieliski orientējas pasaules modes notikumos un šovbiznesa aktualitātēs. Savos komentāros viņš trāpīgi un ar humoru gan paslavē, gan norāda uz nepilnībām, vērtējot vietējās slavenības. 

Abu autoru vērtējošie komentāri ne vienam vien liks salīdzināt teikto ar saviem ieradumiem, paskatīties spogulī un izvērtēt – vai es esmu gana stilīgs? Un, ja ne stilīgs, tad vismaz pieklājīgs? Vai šis apģērbs, somiņa, kurpes ir piemērots pasākumam, uz kuru grasos doties? Vai tas piestāv tieši man, un kā labāk es varētu izskatīties?

“Ideja par šo grāmatu radās jau sen. Neskaitāmie jautājumi no daudziem cilvēkiem par to, kāds apģērbs ir piemērots vienā vai otrā dzīves situācijā, lika domāt, ka pieprasījums pēc šādas lasāmvielas ir nobriedis,” stāsta Guna Leiškalne, “uzreiz bija skaidrs, ka nav iespējams runāt par stila un etiķetes noteikumiem, neņemot vērā vietējās situācijas specifiku. To, ka tikai dažu gadu desmitu laikā mums kā sabiedrībai šīs lietas ir atkal kļuvušas aktuālas. Tādēļ šķita svarīgi vispirms uztvert un aprakstīt kontekstu jeb vietējo stila un modes ainu. Strādājot pie grāmatas, mēs devām priekšroku nedaudz ironiskai intonācijai, lai beidzot par dzīvesstilu un modi runātu bez liekas glaimošanas sev, sentimentalitātes un ucināšanās. Atbilstošs apģērbs nav izrādīšanās, kā to Latvijā bieži uztver, - tā ir elementāra pieklājība", turpina G. Leiškalne-Roka.

Deniss Ševeļovs atklāj: "Mēs ar Gunu žurnālu lapās esam komentējuši gandrīz visu Latvijas prominenču ārējo tēlu un to atbilstību pasākumiem. Pilnīgi noteikti esam ietekmējuši valsts galveno amatpersonu ģērbšanās manieri. Gatavojot grāmatu, apskatījām 10 000 bilžu ar pazīstamiem cilvēkiem un secinājām, ka mūsu sabiedrībai ir kur attīstīties. Mūsu pieredze rezumējās tāda dress code aprakstā, kas ir atbilstošs tieši mūsdienu Latvijai."

Grāmatā rakstīts ne tikai par stilu apģērba kontekstā, bet arī par uzvedību sabiedrībā, sociālajos tīklos, par manierēm un to, kā gaumīgi uzņemt viesus mājās. Sava loma ir arī slavenību viedokļiem - Andrejs Žagars komentē ģērbšanās stilu, kāds būtu piemērots Opera apmeklējumiem, Irīna Pīgozne dod padomus, kam jābūt mugurā pirmajā darba intervijā. Aija Šmidre, Mārīte Kola, Linda Leen, Elita Patmalniece, Kaspars Vanags, Agnija Grigule un Jūlija Malahova atklāj sava stila formulu.

To, cik daudz šie abi eksperti ar saviem komentāriem dažādos medijos ir ietekmējuši sabiedrības izpratni par modi un stilu, tagad var redzēt publiskos pasākumos – saņemot skarbu, bet taisnīgu kritiku, tagad sabiedrībā smalkas dāmas vairās iziet ar spīdīgām zeķbiksēm, uz operu vairs retais ņem līdzi apjomīgu, klamzīgu somu – sievietes izvēlas tērpam pieskaņotas klačsomas, savukārt kungi sākuši piedomāt pie žakešu piedurkņu un bikšu garuma.

“Stils” ir piemērots gan lasīšanai vienatnē, kad gribas revidēt savu garderobi, gan apspriešanai draugu pulkā viesībās – grāmatas vizuālais noformējums ir atbilstošs “kafijas galdiņa grāmatas” statusam.

Grāmata būs pārdošanā augusta beigās grāmatnīcu tīklos Jānis Roze, Manilla Tērbatas ielā 55 un Mr Page Mierā iela 2, Zvaigzne ABC un GLOBUSS, kā arī iegādājama vietnē: www.stilagramata.lv.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu