"Es mīlu tevi, tēti!" Tēva diena - tās nozīme un kā tā tiek atzīmēta (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Bērna dzīvē tēta loma ir ļoti nozīmīga – tētis bērnam var sniegt gan mīlestību un klātbūtni, gan drošības sajūtu, gan palīdzēt veidot priekšstatu par to, kādam ir jābūt vīrietim un tētim. 

Tētis ir viens no svarīgākajiem cilvēkiem bērna dzīvē, kurš var ne tikai iemācīt un parādīt, bet arī iedrošināt sarežģītos brīžos, sniegt savu laiku, atbalstu, iejūtību un labvēlīgu attieksmi. Šie aspekti bērnam palīdz veidot veselīgu pašvērtējumu un pozitīvu izpratni par pasauli, pauž Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija.

Aptaujājot 1060 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 99 gadiem, konstatēts, ka 

pagaidām Tēvu diena nav kļuvusi par ģimenes tradīciju – to svin vien nepilna trešdaļa Latvijas iedzīvotāju (29%). 

Trīs iecienītākie Latvijā Tēva dienas atzīmēšanai ir:

  • ģimenes pusdienas vai vakariņas (61%)
  •  tēva apsveikšana klātienē (24%)
  •  telefonisks sveiciens (18%)

Teju puse (46%) pilngadību sasniegušo Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka vērtīgākais, ko tēvs viņiem iemācījis, ir dzīves vērtības un praktiskas iemaņas.

Īpaši nopelni tēviem ir arī dabas iepazīšanas un izpratnes mācīšanā – to no tēva apguvis katrs trešais (33%) pilngadīgais Latvijas iedzīvotājs, bet teju ceturtajai daļai (24%) tēvs iemācījis lasīt un rēķināt.

Vairāk nekā puse pieaugušo dēlu no tēva iemācījušies, kā pašu rokām paveikt dažādus praktiskus darbus, piemēram, veikt remontu, izgatavot priekšmetus no koka, skaldīt malku.

*Aptauju pēc alus “Lāčplēsis” pasūtījuma veica Norstat 

FOTO: Tēvu dienu gājiens un svinības Vērmaņdārzā 2017

Tuvojoties Tēvu dienas svinības, pieaug iedzīvotāju interese par plānotajiem pasākumiem.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis 116111 (UT) rīko akciju “Uzticības tālrunis tēviem”. 7. septembrī no pulksten 14:00 līdz 17:00 UT viesosies Biedrības ģimenes atbalstam “Tēvi” pārstāvis Lauris Bokišs. Gan tētiem, gan citiem zvanītājiem, kuri vēlēsies runāt par tēva lomu, būs iespēja aprunāties ar Lauri – uzklausīt un dalīties viedoklī, veidot diskusiju, pastāstīt par savu pieredzi un saņemt atbalstu.

Turpinot Tēvu dienas ikgadējo tradīciju, Latvijas vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv” Vērmanes dārzā, rīko īpaši tētiem veltītu festivālu.

9. septembrī, plkst. 12.00 no Brīvības pieminekļa Rīgā sāksies tradicionālais Tēva dienas gājiens. Gājiens noslēgsies Vērmanes dārzā pie skatuves, kur uzreiz gaidāms svētku koncerts. Apmeklētāji varēs piedalīties sportiskās aktivitātēs, vērot teātri, dziedāt, iesaistīties radošās darbnīcās.

 
Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu