Igaunijā pieaug interese par medmāsas profesiju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/LETA

Igaunijā pieaugusi interese par medmāsas profesiju - šoruden mācības šajā specialitātē sākušas 508 jaunietes jeb gandrīz par 40% vairāk nekā pirms četriem gadiem, liecina Sociālo lietu ministrijas dati.

Kā norādījusi Igaunijas veselības ministre Rīna Sikuta, pieaugot medicīnas māsu lomai un atbildībai, pieaug arī pieprasījums pēc viņām. Iepriecina arī tas, ka medmāsas aizvien mazāk dodas strādāt uz ārvalstīm.

Pēc viņas teiktā, lai nodrošinātu veselības aprūpes sistēmas pieprasījumu pēc medmāsām, pakāpeniski jāpalielina mācību vietu skaits medmāsas un vecmātes specialitātē un jāpilnveido gan mācību, gan darba vide.

2016.gada nogalē Igaunijas Sociālo lietu ministrija, Veselības ministrija, Tallinas un Tartu veselības aprūpes koledžas, Igaunijas Slimnīcu savienība, Igaunijas Medmāsu savienība un Igaunijas Vecmāšu savienība panāca vienošanos par mācību vietu skaita palielināšanu un prakses iespēju uzlabošanu medicīnas māsas un vecmātes specialitātē.

"Ticu un ceru, ka visas audzēknes un koledžu beidzējas zina un jūt, cik ļoti viņas vajadzīgas mūsu veselības aprūpes sistēmai," uzsvērusi  ministre. "Gribu vērsties pie tām, kuras vēl šaubās, vai nākt mācīties par medmāsu, - protams, izvēlieties šo specialitāti."

2015.gadā Igaunijā tika uzsākts arī projekts, kura mērķis ir palīdzēt atgriezties medicīnā tām māsiņām, kas kādu laiku nav strādājušas veselības aprūpes jomā. Šogad mācības šai kursā sākušas 26 medmāsas.

Veidojoties jauniem veselības centriem, Igaunijā pieaug ģimenes ārstu un medmāsu loma. Primārās veselības aprūpes līmenī turpmāk vairāk tiks sniegta vecmāšu, mājas aprūpes medmāsu un fizioterapeitu palīdzība, vairāk nekā pusē no jaunajiem centriem darbosies arī medmāsas, kas rūpēsies par pacientu psihisko veselību.

Veselības ministrija arī apsver iespēju nākotnē atļaut medmāsām atvērt darbnespējas lapas, lai atslogotu ģimenes ārstus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu