Dubļi, sviedri un asinis - pretīgākās lietas, ko ēd tauriņi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Tauriņi? Pretīgas lietas? Kā... Tie taču ir tik skaisti un graciozi. Tie noteikti ēd tikai nektāru un varavīksnes kripatiņas... Muļķības. Lai arī tauriņi izskatās tiešām krāšņi, tomēr to ēdienkarte ir visai šaušalīga, raksta "Mental Floss".

Dubļi

Sāksim no sākuma. Bērnudārzā visiem tika stāstīts, ka tauriņi mēdz mieloties tikai ar nektāru, kas iegūts no ziediem. Lai arī tā lielākoties ir taisnība, tomēr nektārs nav vienīgā barības viela, ar ko barojas tauriņi. Tiesa, pārējās barības vielas tiek iegūtas no visai pretīgiem avotiem.

Piemēram, pēc lietusgāzēm bieži vien var redzēt, kā tauriņi sēž uz zemes un mielojas ar dubļiem. Zinātnieki uzskata, ka dažas tauriņu sugas no dubļiem šādā veidā izlīdzina sāls, slāpekļa, proteīnu un aminoskābju līmeni organismā.

Sviedri un asaras

Noteikti kādreiz esi pieredzējis, kā tauriņš apsēžas uz tavas rokas vai pat deguna. “Es viņam patīku,” tu, visticamāk, nodomā. Diemžēl, ne jau draudzību ir meklējis šis tauriņš, bet gan tavus sviedrus un asaras. 2014. gadā tika novērots, kā tauriņš mielojas ar kaimana, bet citā gadījumā – ar bruņurupuča asarām.

Tomēr lielākā daļa no tauriņiem, kas barojas ar šīm vielām, ir tēviņi. Zinātnieki uzskata, ka tādā veidā tauriņu tēviņi iegūst nātriju, kas vajadzīgs to vairošanās spējām.

Urīns

Tauriņi dievina urīnu. Kā rakstīts tauriņu kolekcionāru rokasgrāmatā “Handbook for Butterfly Watchers”, daži tauriņi pat mēdz mieloties paši ar saviem izdalījumiem. Proti, tie sajauc savus izdalījumus ar lielāku dzīvnieku sviedriem vai urīnu, lai iegūtu vajadzīgos minerālus.

Asinis un izkārnījumi

Ja, piemēram, zoodārza tauriņu mājā tu savainosies, tad tūliņ klāt būs kāds tauriņš, kas “palīdzēs” tev nokopt asinis. Tauriņš tās vienkārši izdzers.

No tauriņu perspektīvas lieli dzīvnieki vai cilvēki ir vienkārši lieli restorāni. Un kas par pārpalikumiem! No dzīvnieku izkārnījumiem, piemēram, var iegūt veselu virkni derīgu barības vielu.

Puvusi gaļa

Vai tu zini, kur vēl var atrast daudz noderīgu barības vielu? Līķos!

Puvusi dzīvnieku gaļa ir ārkārtīgi iecienīts “mielasta galds” tauriņu vidū. Daudzi tropiskie tauriņi pat tiek ievilināti lamatās izmantojot puvušas garneļu galvas un mirušu čūsku gabalus. Tā kā tauriņiem nav zobu, tie var tikai “sūkt un laizīt” puvušo gaļu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu