Pie Saeimas runā par tā dēvēto "tikumības grozījumu" ietekmi uz skolēnu zināšanām (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien pie Saeimas notika "Latvijas nezināšanu diena", kurā runāja par tā dēvēto "tikumības grozījumu" jeb grozījumu Izglītības likuma 10.1 pantā ietekmi uz skolēnu zināšanām, aģentūru LETA informēja pasākuma organizētāju pārstāve Elizabete Lazda.

Pēc viņas teiktā, mācību satura nepilnību dēļ skolēnu zināšanas par savu ķermeni, veselību un savstarpējām attiecībām kļūst arvien sliktākas - saskaņā ar "Papardes zieda" aptauju 67% jauniešu priekšstatu par attiecībām gūst no pornogrāfijas, turklāt HIV un AIDS jauniešu vidū Latvijā arī mūsdienās ir realitāte.

Vienlaikus pasākuma organizētāji uzskata, ka tieši pilnvērtīga izglītība ir viens no sabiedrības labklājības stūrakmeņiem, tāpēc organizē sarunu par jauniešu izglītību un veselību.

Diskusijā pie Saeimas runāja par to, kas mainījies kopš ieviestajiem grozījumiem Izglītības likumā, cik daudz par to ietekmi zina un interesējas paši idejas autori, kāds ir sabiedrības, ārstu, skolotāju un atbildīgo organizāciju viedoklis par radušos situāciju, kā arī kas ir šī brīža Latvijas veselības izglītības komplekta pamatelementi.

Uz jautājumiem par jauniešu izglītību un veselību pie Saeimas atbildēja biedrības "Papardes zieds" valdes priekšsēdētāja Iveta Ķelle, ginekoloģe Vija Veisa, sabiedrības veselības eksperte Anda Ķīvīte, kā arī vēsturnieks Valdis Klišāns.

Kā ziņots, Saeima pieņēmusi grozījumus Izglītības likumā, nosakot, ka izglītības sistēma nodrošina izglītojamā tikumisko audzināšanu, kas atbilst Satversmē ietvertajām un aizsargātajām vērtībām, īpaši tādām kā laulība un ģimene.

Tāpat likums paredz, ka izglītības iestādēm, izņemot augstskolas, ir jāaizsargā izglītojamo no tādas informācijas un metodēm izglītības un audzināšanas procesā, kas neatbilst likuma mērķī ietvertajai izglītojamā tikumiskās attīstības nodrošināšanai.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu