Lielbritānijas drošības ministrs: Putins ir galvenais atbildīgais Skripaļu saindēšanā (8)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/LETA

 Lielbritānijas drošības ministrs Bens Volless ceturtdien paziņojis, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir galvenais atbildīgais bijušā krievu dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas Jūlijas saindēšanā ar nervus paralizējošo vielu "Novičok".

Lielbritānijas prokuratūra šajā lietā ir izvirzījusi apsūdzības diviem Krievijas pilsoņiem, kurus uzskata par Krievijas militārā izlūkdienesta, kas pazīstams arī kā GRU, aģentiem.

Jautāts, vai Putins uzskatāms par atbildīgo šajā lietā, Volless atbildēji apstiprinoši, norādot, ka Putins ir Krievijas prezidents un viņa valdība caur Aizsardzības ministriju kontrolē, finansē un vada GRU.

"Es nedomāju, ka kāds varētu jebkad apgalvot, ka Putina kungs nekontrolē savu valsti (..). Un GRU, bez šaubām, nedarbojas uz savu galvu," intervijā BBC radio sacīja Volless.

Viņš norādīja, ka Krievijas militārais izlūkdienests ir saistīts ar augstākajām militārpersonām un aizsardzības ministru un tādejādi arī Kremli un prezidenta biroju.

Tikmēr Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka ir nepieņemami vainot Krieviju par uzbrukumu Skripaļiem.

"Mēs esam vairākkārt paziņojuši un varam to atkārtot: Krievijai nav bijis un nav nekā kopīga ar notikumiem Solsberi," pavēstīja Peskovs. "Krievijas Federācija nekādā veidā nav saistīta ar saindēšanu."

"Mums ir nepieņemamas jebkādas apsūdzības pret Krievijas vadību. Vakar Mejas kundze runāja par iespējamu Krievijas augstākās vadības iesaisti. Mēs vēlreiz paziņojam, ka ne Krievijas augstākajai vadībai, ne zemāka ranga vadībai, nekādiem oficiāliem pārstāvjiem nav bijis un un nav nekā kopīga ar notikumiem Solsberi," sacīja Peskovs.

Viņš arī norādīja, ka Maskava varētu spert kādus soļus pret Skripaļu indēšanas lietā apsūdzētajiem tikai tad, ja saņemtu no Londonas attiecīgu lūgumu, taču tāds nav saņemts.

Kā ziņots, Skripaļs un viņa meita Jūlija 4.martā Anglijas pilsētā Solsberi tika atrasti bez samaņas uz soliņa parkā. Lielbritānijas varasiestādes uzskata, ka Skripaļiem uzbrukts ar Krievijā izstrādāto nervus paralizējošo vielu "Novičok", kas ievesta Lielbritānijā viltotā "Nina Ricci" smaržu pudelītē.

Pēc trīs mēnešiem pudelīti netālajā Eimsberi atrada vietējais iedzīvotājs Čārlijs Roulijs. Viņš tika hospitalizēts, bet viņa partnere Dona Stērdžesa pēc saskarsmes ar indi nomira.

Londona un tās sabiedrotie Skripaļu saindēšanā vaino Krieviju, kas to kategoriski noliegusi.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu