Palielina kompensācijas apmēru noziegumos cietušajiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus, atsevišķos gadījumos nedaudz palielinot kompensācijas apmēru noziedzīgā nodarījumā cietušajiem nepilngadīgajiem un pieaugušajiem.

Likumā jau pašlaik noteikts, ka vienam noziedzīgā nodarījumā cietušajam izmaksājamās valsts kompensācijas maksimālais apmērs ir piecas minimālās mēneša darba algas.

Tagad likumā noteiktā kompensācija tiks palielināta no 70% līdz 90% no kompensācijas maksimālā apmēra, ja cietušajam nodarīti smagi miesas bojājumi vai noziedzīgs nodarījums kvalificēts kā izvarošana vai seksuāla vardarbība, vai aizskarta nepilngadīgā cietušā tikumība vai dzimumneaizskaramība, vai cietušais ir cilvēku tirdzniecības upuris.

Tāpat ar šodienas lēmumu noteikta kompensācija 70% apmērā no kompensācijas maksimālā apmēra, ja nepilngadīgam cietušajam nodarīti vidēja smaguma miesas bojājumi vai nepilngadīgais cietušais inficēts ar cilvēka imūndeficīta vīrusu, B vai C hepatītu.

Valsts kompensācijas pieprasījuma iesniegšanas termiņš pagarināts no viena gada uz trim gadiem.

Izmaiņas cita starpā tiks veiktas, lai nodrošinātu ANO Bērnu tiesību komitejas rekomendāciju izpildi.

Likumā "Par valsts kompensāciju cietušajiem" tiks veikti arī vairāki citi grozījumi, tajā skaitā stiprinot cietušās personas pienākumus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu