EK iniciatīvā "Krātiņu laikmeta beigas" vāks parakstus par būru un sprostu aizliegšanu (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Eiropas Komisija (EK) reģistrējusi Eiropas pilsoņu iniciatīvu "Krātiņu laikmeta beigas", kuras mērķis ir apturēt necilvēcīgu apiešanos ar lauksaimniecības dzīvniekiem, kas tiek turēti sprostos, liecina EK publicētā informācija.

Iniciatīvas organizētāji lūdz, lai EK ierosina tiesību aktus, kas aizliedz izmantot dējējvistām, trušiem, jaunvistām, vaislas broileriem, vaislas dējējputniem, paipalām, pīlēm un zosīm būrus, sivēnmātēm - atnešanās sprostus, savukārt sivēnmātēm un teļiem - individuālos aizgaldus (gadījumos, kad tie nav jau aizliegti).

EK lēmums reģistrēt iniciatīvu attiecas tikai uz priekšlikuma juridisko pieņemamību un EK to vēl nav izvērtējusi pēc būtības.

Iniciatīvas reģistrācija notiks 11. septembrī, uzsākot gadu ilgu procesu, kurā organizatori vāks atbalsta parakstus. Ja gada laikā iniciatīva saņems vienu miljonu paziņojumu par atbalstu no vismaz septiņām dažādām dalībvalstīm, EK būs jāreaģē trīs mēnešu laikā.

EK var izlemt, vai tā rīkosies pēc pieprasījuma vai nē, bet jebkurā gadījumā tai jāpamato savs lēmums.

Eiropas pilsoņu iniciatīvas tika ieviestas ar Lisabonas līgumu un uzsāktas 2012.gada aprīlī kā pilsoņu rīcībā esošs darba kārtību nosakošs instruments pēc tam, kad spēkā stājās Eiropas pilsoņu iniciatīvu regula, ar ko ievieš līguma noteikumus.

Pēc oficiālās reģistrēšanas Eiropas pilsoņu iniciatīva dod iespēju vienam miljonam pilsoņu no vismaz ceturtdaļas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu aicināt EK iesniegt tiesību aktu priekšlikumus jomās, kurās EK ir šādas pilnvaras.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu