Par pusmiljonu eiro atjauno Preiļu pili

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.preili.lv

Preiļos norisinās pils atjaunošanas darbi, un to kopējās izmaksas ir 506 576 eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN), aģentūra LETA uzzināja Preiļu novada pašvaldībā.

Būvdarbi norisināsies 17 mēnešus - līdz 2019. gada decembrim. Šajā laikā paredzēts izgatavot un uzstādīt pils ēkas logus un durvis, žāvēt ēkas ārsienas no iekšpuses un veikt to daļēju siltināšanu, sienu un ailu atjaunošanu. Paredzēta arī pils jumta siltināšana, mikrobioloģisko analīžu veikšana un citi specifiskie darbi.

Atjaunošanas darbus veic SIA "Preiļu celtnieks", un līgums summa ir 418 658 eiro bez PVN. Pašvaldībā skaidroja, ka pašlaik būvdarbi notiek saskaņā ar grafiku.

Darbi notiek, īstenojot projektu "Rīteiropas vērtības". Preiļu novada pašvaldības projekta budžets ir 599 872 eiro, no kuriem 425 000 eiro ir Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējums.

Jau vēstīts, ka starp sešām pašvaldībām un ERAF noslēgta 6 454 208 eiro vienošanās par līdzfinansēta projekta "Rīteiropas vērtības" īstenošanu. ERAF līdzfinansējums projektam ir 4 695 000 eiro, savukārt nacionālais publiskais finansējums 1 134 411 eiro, no kura 245 073 eiro veido valsts budžeta dotācija pašvaldībām, kā arī sešu pašvaldību finansējums 584 338 eiro.

Kopumā projektā paredzēts atjaunot un attīstīt sešus valsts nozīmes kultūras pieminekļus, kuri atrodas populārākajā Latgales tūrisma maršruta lokā. Tādējādi, saglabājot autentiskumu un veidojot jaunus pakalpojumus katrā atsevišķajā objektā, projekta īstenotāji paredzējuši stiprināt Latgales kā tūrisma galamērķa pievilcību.

Daugavpils cietoksnī paredzēts atjaunot Inženierarsenālu, izveidojot tajā Daugavpils tehnikas un industriālā dizaina muzeju. Aglonas bazilikas tornī paredzēts izveidot apskates vietu, paverot apmeklētājiem skatu uz Ciriša ezera ainavu, bet Slutišķu vecticībnieku sādžā Daugavas lokos iecerēti restaurācijas darbi, saglabājot novadam tipisko arhitektūras pieminekli - vecticībnieku sētas celšanas tradīcijas, kam raksturīgi akmens pamati un kaķētu guļbūves baļķu apstrāde.

Tāpat projekta laikā Krāslavas pils Amatu mājā pēc restaurācijas darbiem tiks izveidota ekspozīcija "Pi vīna golda", kā arī ierīkota gleznotāja Valentīna Zlidņa piemiņas istaba. Ludzas pilsdrupās, kas saglabājušās no 14. gadsimtā celtā Livonijas ordeņa atzara cietokšņa, paredzēts veikt konservācijas darbus, savukārt, turpinot Preiļu muižas kompleksa aizsardzības pasākumus, muižas ēkai tiks izgatavoti logi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu