5 padomi, kā palīdzēt ar mājasdarbiem, nepildot tos bērna vietā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Mājasdarbi bieži vien sagādā galvassāpes skolēniem un arī viņu vecākiem - kā bērniem sniegt gan atbalstu, gan kritiku? Apskati ieteikumus un izmēģini jau šovakar!

Lai palīdzētu savam bērnam tikt galā ar skolā uzdotajiem darbiem bez asarām, svarīgi arī uzzināt, kāpēc problēma ar mājasdarbu pildīšanu radusies. Parasti mājasdarbi ir adekvāti bērnu spējām, un bērnam jājūt - es pats spēju tikt ar saviem uzdevumiem galā.

1. Nogaidi, pirms steidzies palīgā

Kad tiek pildīti mājasdarbi, esi netālu, bet nesteidzies sniegt palīdzību - pabeidz gatavot vakariņas vai sūtīt darba e-pastus. Tevi gaidot, bērnam būs laiks padomāt par jautājumu un, iespējams, atrast risinājumu pašam. Apziņa, ka vecāku palīdzība ne vienmēr ir uzreiz pieejama, arī iedrošinās bērnu mēģināt tikt galā ar sarežģītākām problēmām.

Foto: Caro/ScanPix

2. Izveido rutīnu

Pirmais solis - ļaut bērnam pašam izlemt, kad tiks veltīts laiks mājasdarbiem. Dažiem skolēniem ir vieglāk to darīt uzreiz pēc stundām, dažiem nepieciešams laiks atpūtai. Lai arī kuru laiku bērns izvēlētos, tam jāatkārtojas katru dienu un jākļūst par rutīnu. Šeit darbosies arī atalgojuma sistēma - pēc mājasdarbu izpildīšanas ļauj paspēlēt datorspēles vai sagatavo kādu našķi!

3. Esi atbalsts un atstāj vērtēšanu skolotāja ziņā

Mājasdarba mērķis ir ļaut skolotājam saprast, ko skolēni no iepriekšējās mācību stundās ir vai nav sapratuši. Tādēļ māci bērnam, ka kļūdas ir tikai mācību process un viņam nevajadzētu baidīties tās pieļaut.

Foto: Caro / Scanpix

4. Atklāj, kas palīdz bērnam atcerēties mācīto

Bērni mācās dažādos veidos un ātrumos. Izmēģini dažādas mācīšanās metodes, lai saprastu, kas tavam bērnam der vislabāk. Piemēram, ja skolēnam problēmas sagādā algebra, mēģini mājasdarba uzdevumu vizualizēt ar bildēm vai diagrammām.

5. Cel sava skolēna pašapziņu

Kad bērnam izdodas izpildīt uzdevumu, uzslavē viņa ieguldītās pūles, ne situāciju. Piemēram, ja bērns iegūst augstu rezultātu matemātikas kontroldarbā, nesaki, ka tests bija viegls un viņam paveicās. Tests droši vien tikai likās viegls, jo viņš bija cītīgi mācījies!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu