PVD šomēnes plāno atkārtoti pārbaudīt "Grobiņa" kažokzvēru novietni Vērgales pagastā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA-AFI

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) šomēnes plāno veikt atkārtotu pārbaudi AS "Grobiņa" kažokzvēru novietnē Vērgales pagastā ar mērķi pārbaudīt, vai uzņēmums ir novērsis ar dzīvnieku blīvumu sprostos saistītos pārkāpumus, ko PVD konstatēja iepriekšējā, augustā šajā dzīvnieku novietnē veiktajā pārbaudē, aģentūrai LETA teica PVD Novietņu uzraudzības daļas vadītāja Maija Irbe.

Maija Irbe informē, ka 22. augustā PVD veica pārbaudi "Grobiņas" kažokzvēru novietnē "Vērgales zvērsaimniecība". Līdz šai pārbaudei PVD nebija saņēmis sūdzību vai informāciju no "Dzīvnieku brīvības" par iespējamiem labturības prasību pārkāpumiem šajā fermā, lai gan video, spriežot pēc tā noskatīšanās, tika uzņemts jūnija beigās. "Dzīvnieku brīvības" filmēto videomateriālu PVD ekspertiem pirmo reizi parādīja raidījums "Nekā personīga" 4. septembrī. Līdz ar to pārbaudē - 22. augustā - šī informācija PVD nebija zināma.

"Tas nav pirmais gadījums, kad dzīvnieku tiesību aizstāvji, fiksējot iespējamus pārkāpumus dzīvnieku turēšanas vietās, nevis uzreiz par to informē kontrolējošo iestādi, kas var nekavējoties veikt pārbaudi un konstatēt pārkāpumus, bet gan nosūta to medijiem," norādīja PVD Novietņu uzraudzības daļas vadītāja.

Viņa pastāstīja, ka PVD 22. augustā veiktajā pārbaudē dienesta inspektori konstatēja, ka salīdzinoši nelielā novietnes daļā sprostos ir pārsniegts dzīvnieku blīvums. Atsevišķās vietās fiksēti netīri būri, kuros mītošie dzīvnieki uzvedušies sugai neraksturīgi, vietām bija bojātas ūdens dzirdnes. Tāpat PVD inspektori konstatēja savainotus dzīvniekus, kuru bija aptuveni 0,5% no novietnē mītošajiem 130 000 dzīvniekiem. Dienests atrada arī dažus beigtus dzīvniekus.

Irbe arī pastāstīja, lai gan savainotajiem dzīvniekiem bija nodrošināta veterinārā aprūpe, tomēr PVD dažus smagāk savainotos dzīvniekus ieteica eitanizēt. Tikmēr "Grobiņa" pārstāvji apņēmās konstatēto novērst.

Irbe pieļāva, ka "Dzīvnieku brīvības" video tapšanas laikā pārkāpumi attiecībā uz dzīvnieku blīvumu sprostos un savainoto dzīvnieku aprūpi "Grobiņa" kažokzvēru novietnē Vērgales pagastā ir bijuši nopietnāki, nekā tas bija PVD veiktajā pārbaudē augustā, taču PVD to nevarēja konstatēt, jo "Dzīvnieku brīvība" par video konstatētajiem pārkāpumiem savlaicīgi neziņoja.

"Dienests, kura uzraudzībā ir ap 35 000 dažādu sugu dzīvnieku novietņu, papildus plānveida pārbaudēm, veic arī ārpuskārtas pārbaudes, reaģējot ne tikai uz dzīvnieku tiesību aizstāvju, bet arī citu iedzīvotāju sūdzībām. Turklāt, ja sūdzības saturs ir tik nopietns kā redzams "Dzīvnieku brīvības" video, tad pārbaude tiek veikta nekavējoties. Arī šajā gadījumā tas tā būtu noticis, ja kāds no aktīvistiem būtu ziņojis dienestam," uzsvēra Irbe.

Vienlaikus viņa atgādināja, ka PVD uzņēmumu pie atbildības var saukt tikai par pārkāpumiem, ko konstatē dienesta inspektori konkrētā pārbaudē nevis par notikumiem, kurus novietnes darbinieks, dzīvnieku tiesību aizstāvis vai kāda cita persona pirms diviem mēnešiem ir uzfilmējusi video.

Tikmēr par konstatētajiem kažokzvēru labturības pārkāpumiem otrajā A/S "Grobiņa" novietnē, kas atrodas Grobiņas pagastā, jau ir uzsākta administratīvā lietvedība, atzīmēja Irbe.

Jau ziņots, ka "Grobiņa" 2017.gada pirmajā pusgadā strādāja ar 2,764 miljonu eiro apgrozījumu un cieta 337 835 eiro zaudējumus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu