Tagad ir skaidrs, kāpēc tu esi tik drosmīgs

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Jaunā pētījumā zinātnieki identificējuši šūnas, kas atbild par to, cik drosmīgs tu esi. Turklāt tās varētu būt arī satraukuma un raižu pamatā.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Communications”, cilvēki ļoti atšķiras ar savu uzvedību, kad nonāk kāda riska vai briesmu priekšā. Līdz šim tas, kādi bioloģiskie mehāniski notiek smadzenēs šādos brīžos, bija mistērija.

Zviedrijas universitātes pētnieki kopā ar Brazīlijas universitātes zinātniekiem atklāja šūnu grupu smadzeņu hipokampa daļā, kas atbild par drosmi un trauksmi vai raizēm.

Pētījumā parādīts, ka noteikti neironi vai smadzeņu šūnas, ko dēvē par OML šūnām, stimula ietekmē liek smadzenēm darboties tāpat kā dzīvnieka smadzenēm, kad tas ir veiksmīgi izbēdzis no briesmām.

Atklājās, ka šo šūnu manipulācija ietekmē pārgalvīgu uzvedību un depresīvas sajūtas dzīvniekos. Zinātnieki cer, ka šis atklājums palīdzēs izārstēt cilvēkus no melanholijas, depresijas un citām mentālām kaitēm.

Trauksme, bailīgums un raizes ir vitāli svarīgas izdzīvošanā, jo ļauj mums izvairīties no riskantām un bīstamām situācijām. Tomēr bieži vien šīs sajūtas kļūst pārāk traucējošas, tāpēc ārsti pacientiem izraksta antidepresantus, kas gan iedarbojas uz visām smadzenēm kopumā, nevis tikai noteiktu to reģionu, kā arī izraisa nevēlamus blakusefektus.

Iespējams, šis pētījums palīdzēs zinātniekiem atklāt daudz efektīvākas metodes, kas ietekmēs tikai noteiktus smadzeņu reģionus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu