Vai Mona Liza patiesībā bija slima?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wikimedia Commons

Leonardo da Vinči slavenajā gleznā “Mona Liza” atainotās sievietes smaids bieži tiek aprakstīts kā ārkārtīgi noslēpumains. Tomēr vai nebūtu iespējams, ka šīs ikoniskās gleznas mistiskā aura slēpjas slimībā, kas reiz gruzdējusi Lizā?

Lai cik dīvaini tas izklausītos, vismaz viens ārsts tieši tā arī uzskata. Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Mayo Clinic Proceedings”, kāds kardiologs ar saviem kolēģiem rūpīgi izanalizēja gleznu un izvirzīja hipotēzi, ka Liza del Džokondo cieta no hipotireozes vai vājas vairogdziedzera darbības.

“Monas Lizas mīklu varētu atrisināt ar pavisam vienkāršu medicīnisku diagnozi jeb ar vairogdziedzera darbību saistītu kaiti. Proti, noslēpumainību un savādo pievilcību Lizas tēlam piešķir slimība,” komentēja pētījuma autors Mandīps Mehra (Mandeep Mehra).

Slavenais renesanses mākslinieks Leonardo da Vinči gleznu “Mona Liza” radīja ap 1503. gadu. Tiek uzskatīts, ka itāļu tirgotājs Frančesko del Džokondo māksliniekam lika uzgleznot savas sievas Lizas portretu pēc tam, kad tiem piedzima bērns.

Foto: Wikimedia Commons

2004. gadā daži ārsti izvirzīja hipotēzi, ka Liza cieta no sirdskaites un paaugstināta holesterīna līmeņa asinīs, kas radies iedzimtības dēļ. Uz to norāda vairākas detaļas gleznā, to skaitā Lizas ādas neveselīgais izskats un piepampums tās labajā rokā.

Tomēr tagad pētnieki uzsvēra, ka Liza nebūtu nodzīvojusi līdz 63 gadu vecumam, ja viņai patiešām būtu šī slimība.

Tā vietā pētnieki domā, ka šīs detaļas mākslas darbā liecina par kādu vairogdziedzera kaiti. To arī atbalsta fakts, ka Liza dzemdēja bērnu dažus mēnešus pirms gleznas radīšanas, un grūtniecība reizēm var izraisīt vairogdziedzera kaites.

Ja Liza patiešām cieta no vairogdziedzera kaites, tad tās simptomi varētu būt Lizas īpašās sejas izteiksmes pamatā, jo slimība bieži izraisa muskuļu vājumu un ierobežotas kustības. Tā rezultātā varētu būt veidojies Lizas “smīns”.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu