Trīs latvieši NBA - grūti aptveramā realitāte

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Līdz jaunajai Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) sezonai atlicis nedaudz vairāk kā mēnesis, taču šī sezona Latvijas basketbolam būs īpaša, jo pirmo reizi vēsturē spēcīgākajā pasaules basketbola līgā spēlēs trīs latvieši. Pirms vairākiem gadiem par šādu domu varējām iesmiet, taču tagad tā ir kļuvusi par realitāti.

Kopumā NBA līgā ir spēlējuši četri latviešu basketbolisti - Gundars Vētra, Andris Biedriņš, Kristaps Porziņģis un Dāvis Bertāns. Ja nenotiks nekas ārkārtējs, tad šosezon viņiem pievienosies arī 20 gadus vecais Rodions Kurucs, kuru šovasar NBA draftā izvēlējās Bruklinas "Nets" komanda.

Ilgus gadus mūsu vienīgais pārstāvis Ziemeļamerikā bija Andris Biedriņš, kurš NBA spēlēja no 2004. līdz 2014. gadam. Tātad desmit gadus Biedriņš bija mūsu vienīgais pārstāvis spēcīgākajā basketbola līgā. Protams, viņa karjera piedzīvoja pamatīgus kāpumus un kritumus, taču vismaz mums bija basketbolists, kuram regulāri sekot līdzi basketbola mekā. 

Foto: Ieva Čīka/LETA

Savas karjeras labākos gadus Biedriņš aizvadīja laika posmā no 2006. līdz 2009. gadam, kad bija pamatvērtība savā toreizējā klubā Goldensteitas "Warriors". Tieši "Warriors" komanda izraudzījās latviešu basketbolistu 2004. gada draftā, izvēloties Biedriņu ar augsto 11. numuru. 

Savā labākajā sezonā Biedriņš vidēji spēlē guva 11,9 punktus, savāca 11,2 atlēkušās bumbas, kā arī atdeva 2 rezultatīvas piespēles. Ilgu laiku bijām pieraduši, ka mums ir tikai viens basketbolists NBA līgā, kuram regulāri sekot līdzi. Domas par to, ka Latvijai varētu būt divi pārstāvji jau vien bija kā sapnis, taču šosezon Latviju pasaules spēcīgākajā līgā pārstāvēs trīs basketbolisti. 

Protams, lielākā Latvijas zvaigzne NBA ir liepājnieks Kristaps Porziņģis. Baskebolists gatavojas savai ceturtajai sezonai Ziemeļamerikā, taču šo sezonu viņš uzsāks vēlāk, jo atkopjas no krustenisko saišu plīsuma. 

Porziņģi 2015. gada draftā ar augsto ceturto numuru draftēja Ņujorkas "Knicks" basketbola klubs. Šo izvēli kluba vadība nenožēlo, jo savas cerības liepājnieks sāka attaisnot jau uzreiz. Kopumā Porziņģis NBA ir aizvadījis 186 spēles, kuru laikā vidēji spēlē guvis 17,8 punktus, kā arī savācis 7,1 atlēkušo bumbu. 

Statistika runā pati par sevi. Porziņģis ir kļuvis par "Knicks" komandas seju, kā arī NBA zvaigzni. Aizvadītajā sezonā basketbolists tika izraudzīts dalībai Visu Zvaigžņu spēlē, taču tajā nepiedalījās traumas dēļ. 

Kristaps Porziņģis
Kristaps Porziņģis Foto: Reuters/LETA

Un atkal, Latvijas basketbolam bija viens basketbolists spēcīgākajā basketbola līgā, taču šoreiz jau pavisam citā līmenī spēlējošs. Ilgi nebija jāgaida, kad Porziņģim NBA pievienojās Dāvis Bertāns. 

2016. gada vasarā Sanantonio "Spurs" komandai pievienojās latviešu basketbolists, tādējādi pirmo reizi vēsturē Latviju NBA pārstāvēja divi basketbolisti.  

Savā debijas sezonā Bertāns "Spurs" rindās aizvadīja 67 spēlēs, turklāt sešas sāka arī sākumsastāvā.  Vidēji spēlē basketbolists guva 4,5 punktus, kā arī laukumā vidēji pavadīja 12 minūtes. Labs sniegums priekš savas pirmās sezonas NBA. 

Otrajā sezonā basketbolists jau bija iejuties komandā, ko pierāda arī statistika. Bertāns aizvadīja 77 spēles, vidēji spēlē guva 5,9 punktus, kā arī izcīnīja divas atlēkušās bumbas. Protams, līdz Porziņģa statistikai ir vēl tāls ceļš ejams, taču Bertāns kopā ar "Spurs" komandu divas reizes ir iekļuvis izslēgšanas spēlēs. 

Dāvis Bertāns
Dāvis Bertāns Foto: EPA/LETA

Šajā vasarā 25 gadus vecais Bertāns pagarināja līgumu ar Sanantonio komandu uz diviem gadiem, tādējādi nodrošinot latviešu pārstāvniecību NBA līgā. 

Divi vienas valsts pārstāvji pasaules spēcīgākajā basketbola līgā jau ir skaitlis, kurš nav pa spēkam daudzām Eiropas komandām. Pat prātā nebija ienākusi doma, ka šis skaitlis divu gadu laikā palielināsies līdz trīs. Oficiāli tas vēl nav noticis, taču paredzams, ka šosezon savu debiju NBA piedzīvos arī Kurucs.

Par Kurucu un NBA runāja jau tad, kad viņš kopā ar U-16 basketbola izlasi 2014. gadā izcīnīja sudraba medaļas Eiropas čempionātā. Nonākot "Barcelona" sistēmā šīs runas nedaudz pierima, jo nešķita, ka Kurucs varētu kļūt par NBA "materiālu". Par labu Eirolīgas spēlētāju jā, taču šīs abas līgas atšķiras viena no otras. 

Foto: AP/Scanpix

Šovasar Kurucu NBA draftā ar kopējo 40. numuru izraudzījās Bruklinas "Nets" komanda. Dažiem tas bija pārsteigums, taču spēlētāja ieguldītais smagais darbs ir atmaksājies. Neskatoties uz to, ka sportists neaizvadīja nevienu spēli Vasaras līgā (neatrisinātas problēmas ar "Barcelona" klubu), "Nets" komanda noslēdza līgumu ar latviešu basketbolistu. Ar Bruklinas vienību ir noslēgts četru gadu līgums, tādējādi vismaz uz diviem gadiem (Bertāna līgums) Latvijas pārstāvniecība NBA būs trīs basketbolisti. 

Kādas ir mūsu jaunā basketbolista izredzes starp labākajiem pasaules basketbolistiem? Protams, ka pirmajā sezonā Kurucam nāksis sevi vēl tikai pierādīt. Sportistam par labu nāks tas, ka viņš spēlē komandā, kura netiek uzskatīta starp nopietnām konkurentēm gaidāmajā sezonā. Kāds gan labums no tā? Atbilde ir pavisam vienkārša - spēles laiks.

"Nets" komanda atrodas pārbūves procesā, kā atzina komandas ģenerālmenedžeris, tad ar Kurucu vienība rēķināsies jau šajā sezonā. 

«Nebiju par 100% pārliecināts, ka Rodions vēl būs pieejams, kad pienāks mūsu kārta. Šis ir puisis, ko vēlējāmies iegūt savā īpašumā jau labu laiku. Esam ļoti apmierināti, ka tas ir izdevies," atzina ģenerālmenedžeris Šons Markss.

Trīs latvieši NBA. Grūti aptveramā realitāte, taču jāsāk ir pie tā pierast. Basketbols Latvijā piedzīvo milzīgu popularitāti, pateicoties šiem vīriem Ziemeļamerikā. Augustā beigās intervijā Apollo.lv portālam Latvijas baskebola izlases kapteinis Jānis Blūms atzina, ka basketbols ir sporta veids numur viens Latvijā. Viņš atzina, ka smagais darbs, kas tiek ieguldīts jauniešos atmaksāsies.

"Mums ir vairāki Eirolīgas un Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlētāji. Ja šāds profesionālisms attīstīties, drīz būs padsmit Eirolīgas spēlētāji un NBA spēlēs divreiz vairāk Latvijas basketbolistu," uzskata Blūms.

Latvijā ir vairāki jaunie talanti, kuri sevi ir apliecinājuši jauniešu Eiropas čempionātos un tagad pārstāv komandas ārzemēs. Taču, vai šie jaunie basketbolisti spēs nokļūt līdz basketbola augstākajam pakāpienam? To rādīs laiks. Smags darbs ir pamats visam, tādēļ novēlam, lai arī turpmāk mums būtu grūti aptvert to, ka latviešu skaits NBA turpina pieaugt. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu