Kučinskis: nākamās valdības deklarācijā jāiekļauj pasākumu plāns finanšu noziegumu apkarošanai (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ministru prezidents Māris Kučinskis uzrunā klātesošos Latvijas zinātnieku foruma "Latvija ceļā uz viedvalsti. Izglītības, zinātnes un tehnoloģiju sintēze" atklāšanā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.
Ministru prezidents Māris Kučinskis uzrunā klātesošos Latvijas zinātnieku foruma "Latvija ceļā uz viedvalsti. Izglītības, zinātnes un tehnoloģiju sintēze" atklāšanā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Foto: Zane Bitere/LETA

Pasākumu plāna uzdevumi finanšu noziegumu apkarošanai ir jāietver nākamās valdības deklarācijā, otrdien pēc Finanšu sektora attīstības padomes sēdes žurnālistiem atzina Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Kučinska vadībā Finanšu sektora attīstības padome otrdien atbalstīja pasākuma plānu, kura mērķis ir stiprināt Latvijas spējas cīņā pret noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, terorisma un masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansēšanu.

Ministru prezidents atzina, ka plāns drīzumā tiks virzīts apstiprināšanai vadībā, tomēr līdz tam vēl jāsaprot, kura iestāde būs atbildīga par plāna izpildi.

"Lai šo plānu īstenotu, ir jārada mehānisms, kas patlaban nav skaidrs. Tāpat jāzina, kas pārraudzīs Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestu (Kontroles dienests). Uz nākamo valdības sēdi ir sagatavots priekšlikums par Kontroles dienesta uzraugošo institūciju apstiprināt Iekšlietu ministriju, bet nedēļas laikā vēl notiks diskusijas," informēja Kučinskis.

Premjers uzsvēra, ka plānā ietvertajiem pasākumiem ir jākļūst par daļu no nākamās valdības rīcības plāna. "Mans uzstādījums ir tāds, ka plānā ietvertie pasākumi, kas attiecas uz visām ministrijām, nedrīkst būt vienkāršs process. Turklāt bez premjera līdzdalības šo plānu būs grūti īstenot, tāpēc plāna pasākumiem jābūt ietvertiem nākamās valdības rīcības plānā," uzsvēra Ministru prezidents.

Kučinskis pauda pārliecību, ka ir jārada tāds plāna īstenošanas mehānisms, ko nevarētu sabojāt iespējamā valdības sastāva maiņa pēc Saeimas vēlēšanām.

Jau ziņots, ka atbildīgās iestādes ir izvērtējušas iepriekš apstiprināto plānu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas risku ierobežošanai 2017.-2019. gadam, kā arī izstrādājušas papildu pasākumu plānu, lai Latvija būtiski stiprinātu spējas cīnīties ar iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, terorisma un masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansēšanu un ieviestu "Moneyval" ziņojuma rekomendācijas līdz 2019.gada beigām.

Plānā iekļauti pasākumi, kas saistīti ar visiem "Moneyval" ziņojuma 11 efektivitātes rādītājiem: NILLTFN risku novērtējums, politika un koordinācija; starptautiskā sadarbība; uzraudzība; preventīvie pasākumi; juridiskās personas un veidojumi; finanšu izlūkošana; izmeklēšana un kriminālvajāšana; konfiskācija; terorisma finansēšanas izmeklēšana un kriminālvajāšana; terorisma finansēšanas preventīvie pasākumi un finanšu sankcijas; mērķētas finanšu sankciju proliferācijas finansēšanas apkarošanai.

Ieviešot plānā iekļautos pasākumus, plānots būtiski stiprināt iesaistīto institūciju un privāta sektora izpratni par Latvijai piemītošiem noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas riskiem, palielināt uzraudzības iestāžu kapacitāti un veikt uzraudzības iestāžu mērķtiecīgas pārbaudes, piešķirot lielāku prioritāti saimnieciskās darbības veidiem, kas pakļauti augstākam riskam. Tāpat pasākumu plāns paredz pilnveidot preventīvos pasākumus un to efektivitāti, uzlabot klientu izpētei nepieciešamās informācijas pieejamību un pārskatīt neparasto un aizdomīgo darījumu ziņošanas sistēmu.

Pasākumu plānā arī paredzēts izstrādāt vadlīnijas vienotas pieejas nodrošināšanai noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas izmeklēšanai un nepieciešamo pierādījumu apjoma nodrošināšanai, izstrādāt ziņojumu par terorisma finansēšanas un proliferācijas finansēšanas riskiem, kā arī uzlabot iestāžu un privātā sektora informētību par mērķēto finanšu sankciju jautājumiem.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Eiropas Padomes ekspertu komiteja naudas atmazgāšanas novēršanas pasākumu un terorisma finansēšanas novērtējumam "Moneyval" noteikusi Latvijai pastiprinātu kontroles režīmu.

"Moneyval" ziņojuma par Latviju kopsavilkumā skaidrots, ka kontroles režīms pastiprināts, jo Latvija saņēmusi zemu vai vidēju novērtējumu pēc vairākiem efektivitātes kritērijiem. "Moneyval" Latvijas rīcību atzīst par mazefektīvu divās jomās - patiesā labuma guvēju noteikšanā un masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansēšanas novēršanā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu