Sieviete, kuras mēle pēkšņi kļuva melna un “mataina”

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pēc antibiotiku kursa, ko pēc avārijas kādai sievietei parakstīja ārsti, viņas mēle pēkšņi kļuva melna. Turklāt izskatījās, ka uz tās saaugušas spalvas.

Negadījumā sievietei tika sadragātas abas kājas, kā rezultātā brūcēs iekļuva infekcija, ko izraisīja vairāk nekā viens mikrobs, vēstīts zinātniskajā žurnālā “The New England Journal of Medicine”.

Lai tiktu galā ar infekciju, ārsti sievietei sāka dot divas atsevišķas antibiotikas: meropenēmu un minociklīnu. Pēc nedēļas sieviete sāka sūdzēties par nelabu dūšu un dīvainu garšu mutē. Drīz pēc tam parādījās visai dīvains un biedējošs simptoms – sievietes mēle kļuva melna un “spalvaina”.

Foto: Yasir Hamad, M.D.

Šis stāvoklis ārstiem nav svešs, proti, medicīnā tas likumsakarīgi tiek dēvēts par “melno un spalvaino mēli”. To izraisa receptoru (filiālo papiliju) palielināšanās uz mēles virsmas. Atšķirībā no citām papilijām, kas atrodas uz mēles virsmas, šīm nav garšas receptoru. Tās palīdz satvert ēdienu.

“Melno, spalvaino mēli” var izraisīt vairāki faktori, to skaitā dažādu medikamentu ietekme, tabaka un nepietiekama mutes higiēna.

Kad ārsti pārtrauca sievietei dot minētās antibiotikas un ieteica rūpīgāk tīrīt zobus, viņas mēle atguva dabisku izskatu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu