Junkers: Eiro jābūt lielākai lomai starptautiskajos norēķinos

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
EK prezidents Žans Klods Junkers
EK prezidents Žans Klods Junkers Foto: SIPA/Scanpix

Jāpanāk, lai eiro būtu lielāka loma starptautiskajos norēķinos, trešdien paziņoja Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers.

Eiro ir «otra visvairāk izmantotā valūta pasaulē, un vairāk nekā 60 valstis ir tā vai citādi sasaistījušas savas valūtas ar eiro. Taču mums ir jādara vairāk, lai dotu iespēju mūsu kopīgajai valūtai pilnībā spēlēt savu lomu uz starptautiskās skatuves» teica Junkers Eiropas Parlamentā Strasbūrā ikgadējā runā par stāvokli Eiropas Savienībā (ES).

EK prezidents par absurdu nodēvēja situāciju, ka ES valstis par iepirktajiem energoresursiem norēķinās ASV dolāros.

«Ir absurdi, ka Eiropa 80% no rēķina par energoresursu importu, kas ir 300 miljardi eiro gadā, maksā ASV dolāros, lai gan tikai apmēram 2% no energoresursu importa ir no Savienotajām Valstīm. Ir absurdi, ka Eiropas kompānijas par Eiropā [ražotajām] lidmašīnām maksā dolāros, nevis eiro,» sacīja EK prezidents.

Viņš solīja, ka jau šogad EK nāks klajā ar priekšlikumiem, lai palielinātu eiro lomu starptautiskajos norēķinos.

«Tāpēc vēl šogad Komisija iepazīstinās ar iniciatīvām, lai nostiprinātu eiro starptautisko lomu. Eiro ir jākļūst par jaunas, suverēnākas Eiropas seju un instrumentu. Tāpēc mums ir jāsaved kārtībā sava māja, nostiprinot mūsu Ekonomikas un monetāro savienību, ko mēs jau esam sākuši darīt. Mums ir jāpabeidz mūsu Ekonomikas un monetārā savienība, lai padarītu Eiropu un eiro spēcīgākus,» teica Junkers.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu