Graudaugu raža šogad kritusies par 40%

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Nordens/LETA

Graudu ražas apjomi 2018.gadā Latvijā samazinājušies par 40%, tomēr, neskatoties uz apjoma kritumiem un karsto laiku, graudu kvalitāte būs uzturam atbilstoša, liecina mazumtirdzniecības nozares apskats "Maxima mazumtirdzniecības kompass", kas veidots sadarbībā ar graudu pārstrādes uzņēmumu "Dobeles dzirnavnieks" un Latvijas Lauksaimniecības universitātes agronomiem.

"Dobeles dzirnavnieks" valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils atzīmēja, ka ilgstošais sausums un karstums ieviesis izmaiņas graudkopības nozarē visā Eiropā, tajā skaitā arī Latvijā.

"Kviešu raža šogad ir par aptuveni 40% mazāka nekā aizvadītajā gadā, tomēr graudu kvalitāte ir laba un tie atbilst pārtikas kvalitātei. Tas šogad izraisījis ne tikai strauju graudu cenu kāpumu, bet arī lopbarības graudu deficītu mūsu reģionā," uzsvēra Amsils.

Viņš norādīja, ka 2018./2019.gada sezonā Latvijā sējumu platības samazinājušās par 2% - no 703 500 hektāriem 2017.gadā līdz 685 000 hektāriem šogad.

Salīdzinot sējumu platības Baltijas valstīs, tad Lietuvā graudaugu sējumi aizņem divas reizes lielākas platības nekā Latvijā un par trīs reizēm vairāk nekā Igaunijā. Tostarp pētījumā secināts, ka graudu kopraža šosezon kritusies visās trīs Baltijas valstīs - Lietuvā un Latvijā 2018./2019.sezonas kopražas pret 2017./2018.sezonu prognozējamas par 25% zemākas, bet Igaunijā - par 15% zemākas.

Tāpat pētījumā noskaidrots, ka Latvijas iedzīvotājiem graudaugi ir iecienīts produkts - tos regulāri uzturā lieto lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju, priekšroku dodot maizes izstrādājumiem, rīsiem, makaroniem un griķiem.

Vairāk nekā divas trešdaļas jeb 73% iedzīvotāju, kas lieto graudaugu produktus, tos ēd katru dienu.

Vairāk nekā puse jeb 56% iedzīvotāju kā galveno izvēles kritērijus min to garšu, 42% norādīja, ka nozīme ir veselīgā un sabalansētā uzturā, savukārt vairāk kā trešdaļa aptaujāto novērtē šo produktu daudzveidīgās pagatavošanas iespējas.

"Maxima Latvija" Biznesa analītikas departamenta direktore Zane Kaktiņa sacīja, ka aptaujas dati norāda uz būtisku tendenci - pieaugot vecumam, palielinās graudaugu lietošanas uzturā biežums katru dienu.

"Ja vecuma grupā no 18 līdz 24 gadiem graudaugu produktus uzturā katru dienu lieto 53% respondentu, tad vecuma grupā no 64 līdz 74 gadiem to dara jau 88% iedzīvotāju," komentēja Kaktiņa.

Tāpat pētījumā noskaidrots, ka 1% aptaujāto respondentu uzturā graudaugu produktus nelieto vispār.

"Maxima mazumtirdzniecības kompass" ir visaptverošs mazumtirdzniecības nozares apskats, kurā "Maxima Latvija" eksperti ir snieguši savu vērtējumu par situāciju mazumtirdzniecībā un tās attīstības tendencēm nākotnē.

Apskats tapis, balstoties uz "Maxima Latvija" datiem, kā arī piesaistot nozares pētniekus no tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS un izmantojot datus no Centrālās statistikas pārvaldes.

Pētījums veikts 2018.gada jūlijā, aptaujājot 1005 respondentus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu