Pensionāru līdzmaksājumu atcelšana par ārstēšanos slimnīcā izmaksās 7 miljonus eiro

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Lai no nākamā gada pensionāriem atceltu desmit eiro pacienta līdzmaksājumu par katru slimnīcas gultā pavadīto dienu nepieciešami 6,5 līdz 7 miljoni eiro, aģentūrai LETA sacīja veselības ministre Anda Čakša (ZZS).

Šo finansējumu plānots ņemt no Eiropas Komisijas pieļautās budžeta atkāpes.

Čakša skaidroja, ka vēlētos, lai par ārstēšanos slimnīcā līdzmaksājums tiktu atcelts visiem iedzīvotājiem, tomēr tam būtu nepieciešama krietni lielāka summa, kuru, pēc Čakšas domām, Latvija nākamgad vēl nevar atļauties.

Pēc ministres paustā, nonākšanai slimnīcā ir pamatots iemesls, jo tā nav došanās uz vizīti pie ārsta, kur iemesli var būt dažādi - gan medicīniski, gan reizēm sociāli. Patlaban slimnīcas sakārtots pacientu uzņemšanas algoritms, kas ļauj secināt, ka cilvēku nonākšana slimnīcā ir pamatota un par to nevajadzētu veikt līdzmaksājumus, teica ministre.

Čakša uzsvēra, ka senioriem līdzmaksājumi par ārstēšanos slimnīcā ir nopietns slogs. Patlaban normatīvos noteikts, ka, ja summa par ārstēšanos slimnīcā pārsniedz 500 eiro, tad turpmāk līdzmaksājumi nav jāveic, tomēr 500 eiro ir daudz, uzskata ministre.

Viņa arī atgādināja, ka Starptautiskās ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) Latvijai aizrādījusi par pārāk lieliem pacientu līdzmaksājumiem par veselības aprūpi. Viens no segmentiem, kur pacienti maksā daudz, ir slimnīca, piebilda ministre.

Čakša norādīja, ka līdzmaksājumu atcelšana par ārstēšanos slimnīcā jāveic pēc prioritāšu principa, jo jau tagad par bērniem nav jāveic līdzmaksājumi, nākamgad tiks atcelti līdzmaksājumi pensionāriem, bet ar laiku varētu līdzmaksājumus atcelt citām iedzīvotāju grupām.

Viņa piebilda, ka līdzmaksājumi, par kuru atcelšanu būtu jādomā, ir diezgan daudz, jo stacionārā pacientiem jāmaksā ne tikai par gultas vietu, bet arī par citiem pakalpojumiem.

Jau ziņots, ka viena no būtiskākajām nākama gada iecerēm, lai mazinātu senioru izdevumus par veselības aprūpi, ir atcelt pensionāriem desmit eiro pacienta līdzmaksājumu par katru slimnīcas gultā pavadīto dienu, aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā.

Pēc priekšvēlēšanu laikā notikušās tikšanās ar Latvijas Pensionāru federācijas un Rīgas aktīvo senioru alianses pārstāvjiem Čakša atzina, ka patlaban būtiski turpināt pakalpojumu pieejamības uzlabošanu pensionāriem, un viens no soļiem būtu minētās samaksas atcelšana.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu