Puse bērnu administratīvo pārkāpumu ir saistīti ar mazgadīgo smēķēšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe / LETA

2017.gadā no 1132 fiksētajiem bērnu administratīvajiem pārkāpumiem 50% ir saistīti ar gadījumiem, kad bērni pieķerti smēķējot, liecina Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) Bērnu likumpārkāpumu profilakses nodaļas apkopotā informācija.

Pēc nodaļas vadītājas Ligitas Pēlmanes stāstītā, 27% pārkāpumu konstatēts, ka bērni atrodas alkohola reibumā vai pie viņiem atrasti atvērti alkohola iepakojumi.

14% gadījumu bērni bez vecākiem atrasti klaiņojam pa ielām, bet 6% gadījumu nepilngadīgie aizturēti par sīko huligānismu.

2017.gadā sabiedrisko kārtību RPP nodrošinājusi pie 176 izglītības ēku kompleksiem, un šis darbs turpināsies arī šogad.

Pēc Pēlmanes teiktā, šogad laika posmā no 31.augusta līdz 3.septembrim RPP noformējusi jau 17 administratīvā pārkāpuma protokolus par smēķēšanu, sešus - par atvērta alkohola iepakojuma atrašanos pie nepilngadīgām personām, astoņus - par alkohola lietošanu, un divus protokolus par nepakļaušanos policistiem un narkotiku uzglabāšanu, kā arī vienu - par huligānismu.

Vēl trīs nepilngadīgie aizturēti par atrašanos uz ielas bez vecākiem pēc plkst.22. Šajos gadījumos sāktas lietvedības pret vecākiem par bērnu aprūpes pienākumu nepildīšanu.

Kopumā RPP Bērnu likumpārkāpumu profilakses nodaļa pērn veikusi 2676 profilaktiskās pārrunas ar nepilngadīgajiem, kas ir par 22% vairāk nekā 2016.gadā, kā arī organizējusi 1365 izglītojošus pasākumus skolās, kas ir par 41% vairāk nekā vēl gadu iepriekš.

Šogad skolās nodaļas darbinieki novadījuši jau 620 izglītojošos pasākumus. Tāpat šovasar organizētas divas nometnes bērniem no nelabvēlīgām ģimenēm.

Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejai Pēlmane pastāstīja, ka nodaļā strādā vien 29 darbinieki, un šī kapacitāte ir vairāk nekā nepietiekama, salīdzinot ar veicamā darba apjomu, kas turpinot pieaugt. Viņas ieskatā, papildus darbiniekus varētu atrast, pārskatot štata vietas pašā RPP iekšienē.

RPP Bērnu likumpārkāpumu profilakses nodaļa atbild ne tikai par administratīvo protokolu sastādīšanu, bet arī par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem un to izpildi, par reidu un kontrolpirkumu organizēšanu, izglītojošu pasākumu bērniem organizēšanu un vadīšanu. Tāpat struktūrvienība veic bērnu nošķiršanu no ģimenes. Piemēram, 2017.gadā no ģimenēm nošķirti 118 bērni, kas esot divreiz vairāk nekā 2016.gadā. Visos gadījumos turpmāko procesu par bērna nošķiršanu vai atgriešanu ģimenē risina atbildīgie dienesti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu