ASV Dienvidkarolīnas štatu skārušas pirmās "Florensas" brāzmas un lietusgāzes

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA / Scanpix

ASV Dienvidkarolīnas štatu ceturtdien, 13.septembrī skārušas pirmās brāzmas un lietusgāzes, ko atnesusi viesuļvētras "Florensa", kas strauji tuvojas ASV dienvidaustrumu piekrastei un draud appludināt plašas teritorijas.

"Florensa", kas otrdien bija sasniegusi 4.kategorijas orkāna spēku pēc piecu ballu Safira-Simpsona skalas, kļuvusi vājāka.

Tās stiprums tagad atbilst 2.kategorijas viesuļvētrai, un tās vēju ātrums sasniedz aptuveni 110 kilometrus stundā (31 metru sekundē), ziņo Nacionālais Viesuļvētru centrs (NHC).

Kaut gan "Florensa" zaudējusi savu agrāko spēku, ASV Austrumkrasts piektdien pieredzēs pamatīgu stihijas plosīšanos, prognozē meteorologi, norādot, ka vētra piekrastē var turpināties vairākas dienas.

NHC pārstāvis norādīja, ka gadījumos, kad vētra ilgstoši plosās vienā reģionā, vislielākās bažas rada lielais nokrišņu daudzums, kas var izraisīt plūdus.

NHC prognozē, ka piektdienas pēcpusdienā "Florensa" sasniegs Dienvidkarolīnu un Ziemeļkarolīnu, izraisot jūrā līdz četriem metriem augstus viļņus un spēcīgu lietu abos štatos.

Meteorologi prognozē, ka piekrastē septiņu dienu laikā nolīs aptuveni 100 centimetri nokrišņu, lietusgāzēm turpinoties arī pēc tam, kad vētras centrs būs aizvirzījies pāri Apalaču kalniem.

Aptuveni 5,25 miljoni cilvēku dzīvo teritorijā, kur izsludināta trauksme vai brīdinājumi par tuvojošos viesuļvētru, un vēl 4,9 miljoni cilvēku dzīvo rajonos, kur izsludināti brīdinājumi par tropisko vētru.

Uzņēmuma "Weather Underground" meteoroloģijas nodaļas direktors Džefs Māsters pieļauj, ka "Florensa" līdz kontinenta sasniegšanai var vēl zaudēt spēku, kļūstot par pirmās kategorijas viesuļvētru, taču ar to pietiek, lai tās radītie zaudējumi sasniegtu vismaz miljardu ASV dolāru.

ASV prezidents Donalds Tramps uzsvēris, ka valdība ir gatava "Florensai", un aicinājis iedzīvotājus evakuēties.

Nav zināms, cik cilvēku tieši ir evakuējušies no viesuļvētras apdraudētajiem apgabaliem, bet Dienvidkarolīnā, Ziemeļkarolīnā un Virdžīnijā tika aicināti evakuēties 1,7 miljoni cilvēku.

Aviokompānijas ir atcēlušas gandrīz 1000 reisu, un uzņēmumi "Home Depot" un "Lowe's" strādā saskaņā ar ārkārtas plānu, lai paspētu piegādāt veikaliem ģeneratorus, atkritumu maisus un ūdeni pudelēs.

Uzņēmumi ziņo, ka nosūtījuši jau aptuveni 1100 kravas mašīnas.

ASV otrā lielākā enerģētikas kompānija "Duke Energy" paredz, ka "Florensa" var atstāt bez elektroapgādes trīs ceturtdaļas no uzņēmuma četriem miljoniem klientu Dienvidkarolīnas un Ziemeļkarolīnas štatos. "Duke Energy" norāda, ka var paiet nedēļas, kamēr izdosies atjaunot elektroapgādi.

Džordžijas štata gubernators Nātans Dīls, pieļaujot vētras virzīšanos vairāk uz dienvidiem, izsludinājis ārkārtas stāvokli arī savā pavalstī, bet rīkojumu par evakuēšanos vēl nav devis.

Virdžīnijā, kur vairākos reģionos tika dots rīkojums evakuēties aptuveni 245 000 cilvēku, amatpersonas aicinājušas viņus vēl neatgriezties mājās, lai gan prognozes tagad liecina, ka "Florensa", visticamāk, Virdžīnijas štatu stipri neskars.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu