Pirmie viesuļvētras "Florensa" upuri - sieviete un bērns (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

Viesuļvētra "Florensa" jau prasījusi pirmos cilvēku upurus, kokam uzgāžoties mājai un nositot sievieti un viņas bērnu Vilmingtonā, ASV Ziemeļkarolīnas štatā, piektdien paziņojusi policija.

Vilmingtonas policija tviterī ziņo, ka bērna tēvs nogādāts slimnīcā.

Vēl viena sieviete Ziemeļkarolīnā gājusi bojā, jo ātrā palīdzība vētras dēļ nav spējusi nokļūt līdz viņai un sniegt nepieciešamo medicīnisko palīdzību. Vietējie mediji ziņo, ka sievietei bijusi sirdstrieka.

Jau vēstīts, ka viesuļvētra "Florensa" piektdien sasniegusi ASV austrumu piekrasti netālu no Raitsvilas līča Ziemeļkarolīnā, kur, domājams, plosīsies ilgu laiku, izraisot spēcīgus plūdus, ziņo Nacionālais Viesuļvētru centrs (NHC).

Piekrasti viesuļvētras centrs sasniedza plkst.7.14 (plkst.14.15 pēc Latvijas laika), sociālajā tīklā "Facebook" ziņoja NHC direktors Kens Greiems.

Piekrasti "Florensa" sasniedza kā 1.kategorijas orkāns, kura vēju ātrums sasniedz 150 kilometrus stundā (41 metru sekundē). Taču meteorologi uzsver, ka vislielākās briesmas rada spēcīgais lietus, kas jau appludinājis vairākas apdzīvotas vietas.

Šobrīd viesuļvētra virzās uz priekšu ļoti lēni ar ātrumu astoņi kilometri stundā, taču dziļāk iekšzemē tās pārvietošanās ātrums var vēl samazināsies, brīdina NHC.

Ziemeļkarolīnas, Dienvidkarolīnas un Virdžīnijas varasiestādes devušas rīkojumu evakuēties kopumā 1,7 miljoniem cilvēku, taču nav zināms, cik liels skaits šim rīkojumam ir pakļāvušies.

Ziņu aģentūra AP vēsta, ka Ziemeļkarolīnā patversmēs ieradušies 12 000 cilvēku, Dienvidkarolīnā 4000, bet Virdžīnijā 400.

Elektropiegāde pārtraukta jau vairāk nekā 645 000 mājsaimniecību un uzņēmumu, pamatā Ziemeļkarolīnā. Taču enerģētikas kompānija "Duke Energy" paredz, ka "Florensa" var atstāt bez elektroapgādes miljonu līdz trīs miljonus mājsaimniecību un uzņēmumu.

Aviokompānijas vētras dēļ atcēlušas gandrīz 2100 lidojumus.

Ziemeļkarolīnā un Dienvidkarolīnā nokrišņu daudzums varētu sasniegt 50 līdz 75 centimetrus, bet vietām pat 100 centimetrus, kamēr vētras sacelto bangu augstums piekrastē - gandrīz četrus metrus, jūras ūdenim ieplūstot sauszemē pat trīs kilometru dziļumā.

Pagaidām visdramatiskākā situācija izveidojusies Ņūbernā, kas atrodas pie divu upju - Nūsas un Trentas - satekas un kuras iedzīvotāju skaits sasniedz 30 000.

Viesuļvētras nesto spēcīgo lietusgāžu dēļ Nūsa izgājusi no krastiem, un ūdens sedz lielu daļu pilsētiņas teritorijas. Ņūbernā palīdzība evakuēties bijusi nepieciešama simtiem cilvēku. Vētra jau nodarījusi postījumus aptuveni 4600 ēkām.

Vairāk nekā 60 cilvēki evakuēti arī no moteļa Džeksonvilā, Ziemeļkarolīnā. Spēcīgā vēja rezultātā motelis sācis brukt.

Meteorologi prognozē, ka "Florensa" septiņās dienās septiņos štatos var atnest līdz 68 miljardiem kubikmetru nokrišņu, kas ir tikpat daudz ūdens, cik Česapīka līcī.

Ekonomiskie zaudējumi, ko varētu izraisīt "Florensa", aplēsti uz desmit miljardiem līdz 60 miljardiem ASV dolāru.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu