Pētījums: "Novičok" lietā aizdomās turamais, visticamāk, saistīts ar specdienestiem (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Uzbrukumā ar "Novičok" aizdomās turētie Aleksandrs Petrovs un Ruslans Boširovs
Uzbrukumā ar "Novičok" aizdomās turētie Aleksandrs Petrovs un Ruslans Boširovs Foto: Reuters/ScanPix

Pētniecības grupa "Bellingcat" un izdevums "The Insider" piektdien publicējuši Krievijas Federālā migrācijas dienesta dokumentus uz Aleksandra Petrova vārda, kuru Lielbritānijas varasiestādes nosaukušas kā vienu no aizdomās turamajiem par uzbrukumu ar nervus paralizējošo vielu "Novičok" bijušajam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam un viņa meitai Jūlijai.

Analizējot migrācijas dienesta datu bāzi, pētījuma autori atraduši virkni pierādījumu, ka Petrovs ir saistīts ar specdienestiem.

Kā norāda pētījuma autori, migrācijas dienesta lietā par Petrovu ir vairākas dīvainības. Saskaņā ar pases datiem, viņš dzimis 1979.gada 13.jūlijā, taču pirmās viņa pēdas parādās tikai 2009.gadā, kad viņam tika izdota jauna pase sabojātas pases vietā.

Lietā ir sabojātās pases numurs, taču tāda nekad nav eksistējusi.

Petrova lietā ar pases datiem ir zīmogs "datus nesniegt" un atzīme "s.s.", kas var nozīmēt "soveršeno sekretno" ("pilnīgi slepeni"). Tāpat lietā uzrādīts telefona numurs, kurš attiecas uz Maskavas rajonu, kurā atrodas specdienesta GRU galvenā mītne.

Sergejs un Jūlija Skripaļi 4.martā Anglijas pilsētā Solsberi tika atrasti bez samaņas uz soliņa parkā. Lielbritānijas varasiestādes uzskata, ka Skripaļiem uzbrukts ar Krievijā izstrādāto nervus paralizējošo vielu "Novičok".

Lielbritānija pagājušajā nedēļā izdeva Krievijas pilsoņu Aleksandra Petrova un Ruslana Boširova Eiropas aresta orderus, pastāvot aizdomām, ka viņi Solsberi mēģinājuši nogalināt Skripaļus ar "Novičok".

Britu likumsargi uzskata, ka Petrovs un Boširovs ir Krievijas militārā izlūkdienesta GRU aģenti.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu