Mūsu smadzenes ir aprīkotas ar unikālu skaņas izolācijas spēju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Mūsu smadzenes ir aprīkotas ar visai unikālu skaņas izolācijas spēju, kas ļauj mums ignorēt savu soļu un gremošanas skaņu, atklāts jaunā pētījumā.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature”, zinātnieki veca eksperimentus ar laboratorijas pelēm un atklāja, ka to smadzenes “izslēdz” pašu soļu skaņu. Šī spēja ļauj pelēm labāk koncentrēties uz apkārtējām skaņām.

“Pelei, kas atrodas atklātā telpā, protams, svarīgāk ir dzirdēt kaķa, nevis savus soļus,” teica pētījuma vecākais autors Ričards Mūnijs (Richard Mooney).

Mūnijs ar komandu laboratorijas peļu smadzeņu daļā, kas atbild par skaņu apstrādi, implantēja sīkus elektrodus un lika pelēm skriet pa mehānisku skrejceļu.

Savukārt, lai redzētu, kā peļu smadzenes apstrādā skaņas, pētnieki atskaņoja arī mākslīgus soļus – tādus, kas nav sastopami dabā. Savukārt katra peles soļa laikā pētnieki atskaņoja skaņas signālu. Lai labāk saprastu – iedomājies peli skrienam pa klavieres taustiņiem, kur katrs taustiņš atskaņo vienu un to pašu noti.

Rezultātā atklājās, ka pēc daudziem tūkstošiem soļu vairāku dienu laikā peles smadzeņu daļa, kas atbild par skaņu apstrādi, pavājinājās attiecībā pret peles soļiem. Tomēr, tikko kā zinātnieki nomainīja peles soļu signāla frekvenci, šī smadzeņu daļa atkal aktivizējās. Tas varētu izskaidrot, kāpēc mēs bieži pierodam pie pašu soļu un, piemēram, gremošanas skaņas un to vairs īsti neuztveram.

Pētnieki arī noskaidroja, ka tās peles, kas bija “pieradinātas” nedzirdēt savus soļus, daudz labāk uztvēra mākslīgos un nedabiskos soļus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu