Zeiļa neierodas tiesā; pārceļ viņa drošības līdzekļa pārskatīšanu (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Aizdomās turētā Rēzeknes-Aglonā diecēzes priestera Pāvela Zeiļa neierašanās dēļ Rīgas apgabaltiesa pirmdien neskatīja viņa iesniegto sūdzību par pirmās instances tiesas lēmumu piemērot viņam drošības līdzekli apcietinājumu, aģentūra LETA uzzināja tiesā.

Tiesā skaidroja, ka sūdzības skatīšana pārcelta uz 21.septembra plkst.14.

Zeiļa aizstāvis Kārlis Zunde pēc pusstundu ilgušās tiesas sēdes atteicās no jebkādu komentāru sniegšanas, līdz ar to nav zināms, vai Zeiļa neierašanās varētu būt saistīta ar priestera veselības stāvokli.

10. septembrī Zeiļa no apcietinājuma vietas nogādāts slimnīcā, taču no viņa paustā nav noprotams, vai priesteris aizvests uz Latvijas cietumu slimnīcu Olainē vai arī uz civilo medicīnas iestādi. Arī iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) intervijā telekanālā LNT apliecināja, ka Zeiļa bijis hospitalizēts.

Jau vēstīts, ka Valsts policija aizdomās par bezpalīdzības stāvoklī esoša vīrieša seksuālu izmantošanu aizturējusi trīs personas, tostarp kādas garīgās konfesijas pārstāvi, aģentūru LETA informēja policijā.

Augustā Cilvēku tirdzniecības un sutenerisma apkarošanas nodaļa saņēma informāciju no kādas nevalstiskās organizācijas par to, ka vairāki vīrieši, iespējams, seksuāli izmantojuši bezpalīdzības stāvoklī esošu pilngadīgu vīrieti ar garīgās attīstības traucējumiem.

Izmeklētāji 29.augustā Rīgā un Rēzeknē kopumā aizturēja trīs personas - 1945.gadā, 1955.gadā un 1958.gadā dzimušus vīriešus. No tiem viens ir kāds garīgās konfesijas pārstāvis, otrs ir bezdarbnieks, bet trešais - strādājoša persona.

Tāpat likumsargi veica divas kratīšanas Rīgā un Rēzeknē, izņemot dažādus video un foto failus, lai pārbaudītu, vai tajos ir saskatāmas kādas noziedzīgas darbības.

Ņemot vērā, ka cietusī persona tikusi seksuāli izmantota, esot bezpalīdzības stāvoklī, sākts kriminālprocess par cilvēku tirdzniecību, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās. Par to Krimināllikumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz 12 gadiem.

Tāpat kriminālprocess ierosināts pēc Krimināllikuma panta par seksuālu vardarbību, ja to izdarījusi personu grupa, izmantojot cietušā bezpalīdzības stāvokli. Par to personas var tikt sodītas ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz 20 gadiem.

Diviem vīriešiem, 1945.gadā un 1955.gada dzimušajiem, tiesa piemērojusi apcietinājumu, savukārt 1958.gadā dzimušajam vīrietim piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Portāls "Delfi", balstoties uz savā rīcībā esošo informāciju, raksta, ka vecākais no aizturētās trijotnes ir priesteris Pāvels Zeiļa. Latvijas Romas Katoļu baznīcas interneta vietnē "katolis.lv" pieejamā informācija liecina, ka Zeiļa ir Rēzeknes Sāpju Dievmātes, Dukstigala un Prezmas draudzes prāvests, kā arī Mariāņu kongregācijas Latvijas vikariāta priekšnieks, Rēzeknes dekanāta dekāns.

Tāpat publiski pieejama informācija liecina, ka 2005.gadā Zeiļam piešķirts Rēzeknes goda pilsoņa statuss.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu