Kučinskis: likumdošanu nevar pakārtot vienam konkrētam gadījumam (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Likumdošanu nevar pakārtot vienam konkrētam gadījumam un uz sistēmu jāskatās kopumā, žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), komentējot likumprojektu, kas paredz 13.janvāra grautiņa dalībnieku amnestēšanu.

Premjers pauda, ka šis ir juridisks jautājums, tāpēc jāuzklausa juristu viedoklis par to. Runājot par likumprojekta tālāko virzību, arī "Vienotības" priekšsēdētājs Arvils Ašeradens norādīja, ka jautājums vēl jāpārrunā frakcijā.

Šo likumprojektu Saeima pagājušajā nedēļā nodeva izskatīšanai komisijās. Likumprojekta anotācijā skaidrots, ka tas nepieciešams arī tāpēc, lai amnestiju piemērotu Ansim Ataolam Bērziņam, kuram arī ticis piemērots sods par piedalīšanos šajos grautiņos. Amnestijas likumprojekta izmaiņu autori pauž viedokli, ka tas ir jāpieņem, lai mazinātu netaisnīgumu Bērziņa gadījumā.

Grozījumus iesnieguši deputāti Janīna Kursīte-Pakule (VL-TB/LNNK), Ilmārs Latkovskis, Atis Lejiņš (V), Andris Buiķis VL-TB/LNNK), Edvīns Šnore (VL-TB/LNNK), Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK), Artuss Kaimiņš (KPV LV), Juris Viļums (LRA), Jūlija Stepaņenko (S), Līga Kozlovska (ZZS) un Valdis Skujiņš (ZZS).

Kā ziņots, Valsts prezidents Raimonds Vējonis ir noraidījis arī otro par dalību Vecrīgas grautiņos notiesātā Bērziņa apžēlošanas lūgumu, iepriekš informēja prezidents.

"Neredzu, ka kopš aprīļa mēneša kaut kas būtu būtiski mainījies lietas apstākļos. Viņš soda izciešanas vietā izdarījis pārkāpumus un neciena tiesas nolemto un likumu," sacīja Vējonis.

Arī Rīgas apgabaltiesa 7.septembrī nolēma atstāt negrozītu Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas 16.jūlija lēmumu, ar kuru tika noraidīts 2009.gada 13.janvāra Vecrīgas grautiņos notiesātā Bērziņa lūgums par pirmstermiņa atbrīvošanu.

Bērziņš Čehijā tika aizturēts 2017.gada 31.martā un viņam tiesa bija piespriedusi vienu gadu un astoņus mēnešus ilgu brīvības atņemšanu. Līdz ar to sanāk, ka Bērziņam sods jāizcieš līdz šī gada 30.novembrim. Bērziņam pie ieslodzījumā pavadītā laika tika pieskaitīti arī tie mēneši, ko viņš pavadījis aiz restēm Čehijā, aģentūru LETA informēja Bērziņa advokāts Jānis Mucenieks.

Bērziņam par dalību 2009.gada 13.janvāra Vecrīgas grautiņos bija piespriesta nosacīta brīvības atņemšana uz vienu gadu un astoņiem mēnešiem. Tiesa Bērziņam piesprieda arī Valsts probācijas dienesta (VPD) uzraudzību, tomēr viņš to nepildīja un VPD neieradās, kā rezultātā tiesa mainīja savu lēmumu un nosacītu cietumsodu aizstāja jau ar reālu brīvības atņemšanu.

Šajā brīdī Bērziņš izšķīrās pamest Latviju, pēc paša vārdiem, dodoties "politiskajā trimdā". Šādos apstākļos Bērziņš 2016.gada sākumā tika izsludināts starptautiskā meklēšanā, līdz 2017.gada pavasarī viņš tika aizturēts Čehijā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu