LTRK: Izglītības nozarē būtiski nodrošināt Latvijas konkurētspēju ar citām valstīm

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Izglītības nozarē ļoti būtiski nodrošināt Latvijas konkurētspēju ar citām valstīm, aģentūrai otrdien LETA pēc Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) Zināšanu ekonomikas padomes atvērtās sēdes, kurā piedalījās astoņu partiju izglītības un zinātnes ministra amata kandidāti, sacīja LTRK prezidents Aigars Rostovskis.

Diskusijas, kurā piedalījās astoņu partiju izglītības un zinātnes ministra amata kandidāti, mērķis bija meklēt kopīgas idejas ar izglītību un zinātni saistītajos jautājumos.

"Neviens no izglītības un zinātnes ministra amata kandidātiem nevēl sliktu valstij, visi grib attīstību. Atšķiras tikai redzējums, kādā veidā to paveikt,"

pēc diskusijas rezumēja Rostovskis, uzsverot, ka izdalīt kādu konkrētu izglītības un zinātnes ministra amata kandidātu, kuru LTRK vēlētos redzēt šajā amatā vairāk par citiem, nevar.

Vienlaikus viņš uzsvēra - pozitīvi vērtējams tas, ka lielākās daļas uzaicināto partiju ieskatā izglītības sistēmai ir jābūt atvērtākai, ar brīvāku valodu režīmu un tajā vairāk jāiesaista pasniedzēji no ārvalstīm, kā arī studenti no citām valstīm. Tāpat puses kopīgi konstatēja, ka esošie izglītībai atvēlētie budžeta līdzekļi netiek pietiekami efektīvi izmantoti.

Pēc Rostovska teiktā, lielākā daļa uzaicināto partiju pārstāvju bija vienisprātis ar LTRK, ka publiskajam sektoram nav jāpiedalās komercdarbībā.

"Augstākā izglītība, vismaz daļa no tās, arī savā ziņā ir komercdarbība. Valsts augstskolas, kas saņem Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļus, piedalās komercdarbībā, konkurējot ar privātajām augstskolām. Sanāk, ka ikviens privāto augstskolu nodokļos samaksātais eiro savā ziņā nonāk pie konkurentiem," sacīja Rostovskis.

Viņš piebilda, ka konkurence izglītības jomā vērojama ne tikai augstskolu, bet arī studentu starpā. Tāpēc Latvijai izglītības jomā būtu jākoncentrējas uz kopīgu sistēmu, ar līdzvērtīgu resursu pieejamību.

"Nav jēga skatīties, kā augstākās izglītības iestādes Liepājā, Daugavpilī un Rīgā savstarpēji konkurē. Mums jāskatās, kā Latvijas augstskolas konkurē ar augstskolām Polijā, Čehijā, Igaunijā, Lietuvā un Krievijā. Studenti visā pasaulē izvērtē iespējas, kur studēt. Tāpēc mums ir jādomā, kā kopīgi Latvijas izglītības sistēmu padarīt atraktīvāku, kvalitatīvāku, lai Latvija kļūtu par izglītības un zinātnes centru, vietu, kur pulcējas talanti, lai studenti brauktu šeit mācīties un daļa paliktu šeit un attīstītu savas spējas," teica LTRK prezidents.

LTRK ir politiski neitrāla uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies visu Latvijas reģionu un tautsaimniecības nozaru mazie, vidējie un lielie uzņēmumi. LTRK pārstāv savu biedru - uzņēmēju intereses valsts un pašvaldību institūcijās, cīnoties par labāku biznesa vidi, kā sniedz praktisku atbalstu saviem biedriem, palīdzot celt uzņēmumu konkurētspēju, kā arī atrast jaunus sadarbības partnerus Latvijā un ārvalstīs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu