Tramps: Vācijas vienošanās ar Krieviju par gāzes piegādēm ir "smieklīga"

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Vācijas vienošanās ar Krieviju par dabasgāzes piegādēm pa gāzesvadu "Nord Stream 2" ir "smieklīga" un nav "piemērota" , otrdien paziņoja ASV prezidents Donalds Tramps, atkal kritizējot šo vienošanos, pret kuru ir izteikti iebildumi Eiropā un citur.

"Vācija maksā miljardiem dolāru Krievijai, ko, vaļsirdīgi sakot, mēs neuzskatām par piemērotu. Es nekad neesmu domājis, ka tas būtu piemēroti. Es domāju, ka tas ir smieklīgi," teica Tramps pirms preses konferences ar Polijas prezidentu Andžeju Dudu Baltajā namā.

"Es domāju, ka tas noteikti ir ļoti slikti Vācijas tautai. Es to esmu teicis ļoti skaļi un skaidri," sacīja Tramps.

Gāzesvads "Nord Stream 2" ļaus piegādāt Krievijas gāzi tieši Vācijai pa Baltijas jūru, apejot Austrumeiropas valstis. To ir paredzēts pabeigt 2019.gadā.

Pašlaik lielākā daļa Krievijas gāzes, ko saņem Vācija, plūst pa cauruļvadiem, kas šķērso Ukrainu un Poliju. Ja šīs valstis tiks apietas, tās zaudēs tranzīta nodevas.

Ja Krievija gribēs draudēt Ukrainai un Polijai, tā varēs apturēt gāzes piegādes šīm valstīm, bet piegādāt gāzi Vācijai pa "Nord Stream 2", tādējādi izjaucot visas Eiropas valstu protestu pret to, ka Krievija izmanto gāzes piegādes saviem politiskajiem mērķiem.

Tramps arī ir apšaubījis šo vienošanos, jautājot, kā tādas valstis kā Vācija var uztraukties par Krievijas ietekmi reģionā, vienlaikus iesaistoties plašā biznesa darījumā ar šo valsti.

Tramps jūlijā pirms NATO samita sākuma paziņoja, ka Krievija "pilnībā kontrolē" Vāciju, un jautāja, kāpēc no ASV tiek gaidīta aizsardzības finansēšana pret Krieviju, ja tādas valstis kā Vācija maksā Krievijai.

"Es domāju - ir ļoti skumji, ka Vācija ir noslēgusi milzīgu naftas un gāzes darījumu ar Krieviju, lai gan no Krievijas ir jāpiesargājas, un Vācija maksā miljardiem un miljardiem dolāru gadā Krievijai," Tramps sacīja darba brokastīs ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu.

"Visi par to runā visā pasaulē, viņi saka - mēs maksājam miljardiem dolāru, lai jūs aizsargātu, bet jūs maksājat miljardiem dolāru Krievijai," toreiz teica ASV prezidents.

Arī Duda otrdien kritizēja šo gāzes piegāžu plānu.

"Pastāv Krievijas enerģētiskās dominēšanas draudi. Šie absolūtas Krievijas dominēšanas Eiropā draudi gāzes piegāžu ziņā ir acīmredzami," teica Polijas prezidents.

Triju Baltijas valstu un Polijas parlamentu spīkeri martā kopīgā vēstulē brīdināja citu Eiropas valstu parlamentus, ka gāzesvads "Nord Stream 2" ir Maskavas politikas instruments, kas padziļinās Eiropas atkarību no Krievijas.

Arī Eiropas Savienības (ES) klimata politikas un enerģētikas komisārs Migels Ariass Kanjete pērn atzina, ka "Nord Stream 2" nesaskan ar ES enerģētikas politikas mērķiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu