Rinkēvičs: Būtiski tuvināt ES un Lielbritānijas pozīcijas "Brexit" sarunās

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Būtiski maksimāli strādāt pie tā, lai tuvinātu Eiropas Savienības (ES) un Lielbritānijas pozīcijas "Brexit" sarunās, sarunā ar aģentūru LETA sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Politiķis skaidroja, ka ES puse šīs nedēļas Eiropadomē norādīja, ka iestājas par būtiskiem principiem, savukārt Lielbritānijas puse vērsusi uzmanību, ka "Čekersas plāns" būtu ļoti nopietni izskatāms un ar to sarunas jau būtībā esot gandrīz noslēgušās. Ministrs vērsa uzmanību, ka pēc Austrijā notikušās Eiropadomes viņa domas par vienošanās panākšanas iespējamību nav mainījušās, proti, tās joprojām ir "50 pret 50".

"Pozīcijas nevajag "iecementēt". Protams, situācija nav īpaši laba, jo laiks rit. Ja netiks panākts progress, tad situāciju, kurā notiek Lielbritānijas aiziešana bez vienošanās, protams, ir iespējama, kas savukārt nav nevienas puses interesēs," skaidroja ministrs, norādot, ka "celt lielu drāmu" šobrīd vēl gan nevēloties.

Pēc Rinkēviča domām, šī "Brexit" process ir liela mācība visiem, kam šķitis, ka musināšana ar vieglu izstāšanos no ES ir laba lieta, jo šī brīža situācija liecinot, ka process nebūt nav viegls un ir ļoti sarežģīts, jo kompromiss jārod neskaitāmos jautājumos.

"Ja sarunu procesu ievelk, tas kļūst politiski saasināts ne tikai Lielbritānijā, bet arī ES dalībvalstīs," skaidroja ministrs.

17.novembrī un 18.novembrī gaidāmais "Brexit" samits, kas, kā izteicies Tusks, notiks tikai tad, ja vienošanās Īrijas robežas un nākotnes tirdzniecības attiecību jautājumos būs pabeigta līdz oktobrim, būs laba iespēja, la šobrīd, divu mēnešu laikā, panāktu progresu sarunās. Rinkēvičs vienlaikus aicināja paturēt prātā, ka iespējama arī situācija, kurā tiek pagarināts izstāšanās process.

Jau vēstīts, ka Eiropadomes prezidents Donalds Tusks ceturtdien sacīja, ka svarīgi aspekti Lielbritānijas plānā par attiecībām pēc valsts izstāšanās no ES nedarbosies.

Ar šiem spriedumiem viņš nāca klajā ES neformālajā samitā Zalcburgā, Austrijā, kur Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja skubināja ES līderus "attīstīt" savu nostāju "Breksita" jautājumā un cildināja savu "Čekersas plānu" nākotnes attiecībām pēc "Breksita" Lielbritānijas un ES starpā.

Plāns izpelnījies Mejas Konservatīvās partijas eiroskeptiķu spārna un Briseles ES amatpersonu nopēlumu.

Tusks preses konferencē sacīja, ka ES līderi ir vienoti savā nostājā par plānu.

"Kaut arī Čekersā ir pozitīvi elementi, ierosinātā sadarbības sistēma nedarbosies," sacīja Eiropadomes prezidents, piebilstot, ka šis plāns rada "risku, ka var tikt grauts vienotais tirgus".

"Ir jābūt skaidrībai, ka ir daži jautājumi, kuros mēs neesam gatavi kompromisam," viņš piebilda.

Viņš arī sacīja, ka ES rīkos 17. un 18.novembrī plānoto "Breksita" samitu vienīgi tad, ja vienošanās Īrijas robežas un nākotnes tirdzniecības attiecību jautājumos būs pabeigta līdz oktobrim.

Meja ceturtdien sacīja, ka drīzumā nāks klajā ar jaunām idejām par to, kā atrisināt Īrijas robežas jautājumu, šādu nostāju paužot pēc tam, kad ES līderi viņas "Breksita" plānu bija noraidījuši.

Pēc divu dienu sarunām Zalcburgā Meja sacīja, ka "drīzumā" nāks klajā ar jauniem priekšlikumiem Īrijas robežas lietā, kā arī norādīja, ka Londona strādā pie tā, lai sarunās vienotos par pilnīgu izstāšanās stratēģiju līdz 18.oktobra samitam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu