Dombrovska trīs valdības - OIK rekordistes (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Par valsts dotācijām elektrības ražotājiem, par ko ik mēnesi maksā Latvijas patērētāji, atbildīgas ir sešas valdības un astoņi ekonomikas ministri. Taču lauvas tiesa - 80% - no visām subsīdijām piešķirtas Valda Dombrovska trīs valdību laikā, aprēķinājis LTV raidījums "de facto".  

Valsts atbalstu - sauktu par OIK - priekšvēlēšanu laikā sola mazināt gan opozīcijas partijas, gan partijas, kas šo atbalsta sistēmu radījušas.

Esošā shēma izveidota tā, lai par subsīdijām "zaļajām" un gāzes elektrostacijām maksātu arī mājsaimniecības un uzņēmumi.

Pērn Latvijā par elektrību samaksāti 235 miljoni eiro virs elektrības tirgus cenas. Tā ir pārmaksa tikai viena gada ietvaros.

LTV raidījums "de facto" veica aprēķinus, lai noskaidrotu, cik liela ir katras valdības un ekonomikas ministra artava 235 miljonu eiro uzcenojumā.

Pirmās elektrostacijas 90. gadu beigās sāka atbalstīt Viļa Krištopana valdība, ko veidoja “Latvijas ceļš" (LC), “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK (TB/LNNK), “Jaunā partija” un Latvijas Sociāldemokrātu apvienība.

Par toreizējās ekonomikas ministres Ingrīdas Ūdres (JP) laikā izsniegtajām licencēm pērn samaksāts nepilns pusmiljons eiro vairāk nekā elektrība maksā brīvā tirgū.

2000. gada pavasarī Andra Šķēles (TP) valdībā, kurā strādāja Tautas partija (TP), LC un “tēvzemieši”, ekonomikas ministra pienākumus īsu brīdi pildīja pats Šķēle. Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas sniegtajiem datiem, viņa laikā izsniedza atļaujas Grobiņas vēja parkam, par kura īpašnieku vēlāk kļuva Šķēles ģimene.

Par Šķēles laikā izdotajām atļaujām patērētāji pērn pārmaksājuši 2,7 miljonus eiro.

Sekoja vairāku gadu klusuma periods līdz Aigara Kalvīša (TP) otrajai valdībai ar TP, Latvijas Pirmo partiju (LPP), “tēvzemiešiem” un Zaļo un Zemnieku savienību (ZZS) sastāvā. Kalvīša valdības ekonomikas ministra Jurija Stroda (TB/LNNK) vadītās ministrijas piešķirto atļauju ietekme veido 23 miljonus eiro virs tirgus cenas.

Ministra pienākumus savā valdībā pildīja arī Kalvītis - par viņa laikā izdotajām atļaujām pērn pārmaksāts viens miljons. Bet ministra p.i. Gaida Bērziņa (TB/LNNK) laikā - gandrīz četru miljonu apmērā.

Pēc Kalvīša valdības nāca Ivara Godmaņa (LPP/LC) valdība. Tajā ietilpa LPP/LC, TP, “zaļzemnieki” un TB/LNNK. Kaspara Gerharda (TB/LNNK) pārziņā esošā Ekonomikas ministrija izsniedza atļaujas, kuru dēļ patērētāji pērn pārmaksāja 14 miljonus eiro.  

Divās Valda Dombrovska ("Vienotība") valdībās ar Jauno laiku, TP un ZSS sastāvā un vēlāk “Vienotības” un “zaļzemnieku” tandēmā ekonomikas ministrs bija Artis Kampars ("Vienotība").

Viņa laikā izsniegto atļauju ietekme veido 66% jeb pārmaksātus 155 miljonus eiro pērn. Tik liels kāpums Kampara laikā arī pateicoties atbalstam “Latvenergo” TEC-2.

Trešajā Dombrovska valdībā, ko veidoja “Vienotība”, Nacionālā apvienība un Reformu partija (RP), izsniegts otrs lielākais apjoms – 35 miljoni virs tirgus cenas pagājušā gada laikā. Līdz ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (RP) apturēja jaunu atļauju izsniegšanu.

Kopš 2012.gada jaunas subsīdijas elektrības ražotājiem netiek izsniegtas, taču patērētāji turpina maksāt par jau izsniegtajām.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu