Kristaps Porziņģis un 158 miljoni (1)

Roberts Ūdris
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Kristaps Porziņģis
Kristaps Porziņģis Foto: Reuters/LETA

Jau mazāk kā pēc mēneša tiks dots starts Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) jaunajai sezonai un aizvien tuvāk ir pēdējais termiņš, kad Ņujorkas "Knicks" vienība tās lielākajai zvaigznei Kristapam Porziņģim var piedāvāt jaunu un ienesīgu ilgtermiņa līgumu (maksimālais būtu uz pieciem gadiem par kopējo summu 158 miljoniem ASV dolāru). Tiesa, pagaidām no ņujorkiešiem piedāvājums nav izskanējis un ieņemta ir nogaidoša pozīcija.

Viens no iemesliem varētu būt skaidrs - Latvijas basketbolists februārī pārrāva ceļgala krusteniskās saites. Ierasts, ka šāda savainojuma izārstēšana prasa astoņus līdz desmit mēnešus, bet "Knicks" jau paziņojuši, ka viņa atgriešanos laukumā nesasteigs. "Ar Kristapu esam kontaktējušies visu vasaru. Jūtamies labi par notiekošo atveseļošanās procesu," sacījis "Knicks" prezidents Stīvs Milss. Kamēr kluba ģenerālmenedžeris Skots Perijs atklājis: "Porziņģa pārstāvji zina, ka vēlamies viņu paturēt un noslēgt ilgtermiņa līgumu. Viņš ir daļa no mūsu nākotnes."

"Knicks" vadība pirms pāris dienām preses konferencē uzsvēra, ka tā vēlas attīstīt pašreizējo spēlētāju sastāvu un savā pārbūves procesā negrib neko sasteigt, pat ja tas nozīmētu iegūt augstākā kaluma basketbolistu, kāds, piemēram, ir Džimijs Batlers, kurš pieprasījis maiņu no Minesotas "Timberwolves", un kā vienu no potenciālajiem galamērķiem nosaucis tieši "Knicks". Taču pēdējās dienās ažiotāža par to ir pierimusi, jo

"Knicks" nevēlas iemainīt drafta izvēles vai jaunos talantus pret spēlētāju, kuru teorētiski pēc gada varētu iegūt par velti, vien atverot maciņu. Un tas attiecas ne tikai uz Batleru.

Pagaidām nav skaidrības, kad Porziņģis varētu atgriezties laukumā, bet, neskaitot viņu, "Knicks" šobrīd ir pulcējuši tiešām labu jauno spēlētāju grupu ar Frenku Nilikinu (20 gadi, 2017. g. drafta devītā izvēle), Mario Hezonju (23 gadi, 2015. g. drafta piektā izvēle), Emanuelu Mudieju (22 gadi, 2015. g. drafta septītā izvēle) un diviem šī gada drafta ieguvumiem Kevinu Noksu (19 gadi un devītā izvēle) un Mičelu Robertsonu (20 gadi un 36. izvēle). Jāņem vērā arī 2019. gada drafts, jo jau tagad tiek prognozēts, ka "Knicks" nebūs starp favorītiem iekļūšanai "play-off", kas, visticamāk, nozīmē top 10 izvēli nākamajā vasarā.

Piedevām, piedāvājot Porziņģim maksimālo līgumu jau šovasar, algu griestos 2019. gada vasarā tas nozīmētu brīvus 20, nevis 30 miljonus.

Pieskaitām vēl situācijas atrisinājumu ar Žoakimu Noā (2016. gadā Fils Džeksons francūzim "uzdāvināja" 72 miljonus uz četriem gadiem, kurš pērn nospēlēja vien septiņas spēles), kad viņa līgums tiks izpirkts un algas izmaksa tiks "izstiepta" vairāku gadu garumā, kas no aktīvā algu sloga noņems vēl pāris miljonus. Arī Kortnijs Lī, kuram šobrīd ir 32 gadi un solīds līgums (atlikuši 25 miljoni uz diviem gadiem) vēlas pamest komandu.

Ja "Knicks" pareizi izspēlē kārtis, kombinācijā ar talantīgu jauno spēlētāju grupu, veselu Porziņģi un algu griestos brīvu vietu divu zvaigžņu piesaistei, Ņujorka jau aiznākamajā sezonā var kļūt par ievērojamu spēku Austrumu konferencē.

Viss "uz papīra" un "Knicks" funkcionāru galvās pagaidām iezīmējās skaisti, bet kā justies Porziņģim? Kopš Kristaps ir Ņujorkā, klubu skārušas vairākas ziepju operas sērijas. Pirmajā gadā trenera Dereka Fišera strīds ar tobrīd vēl aktīvo spēlētāju Metu Bārnsu (Fišers satikās ar Bārnsa bijušo sievu, kas otrajam nemaz negāja pie sirds). Derika Rouza komandas pamešana bez paziņošanas. Problēmas ar Karmelo Entonija aizmainīšanu. Paša Porziņģa neierašanās uz sezonas noslēguma tikšanos ar kluba vadību. Porziņģa nesaskaņas ar Hornačeku (vairāki Ziemeļamerikas mediji rakstīja, ka abu starpā bijis strīds kādā no treniņiem). Noā un Hornačeka grūstīšanās treniņā. "Knicks" bijušās zvaigznes Čārlza Ouklija izraidīšana no "Madison Square Garden" dēļ konflikta ar kluba īpašnieku Džeimsu Dolanu. Tas viss tikai trīs gados.

Tāpat Porziņģim noteikti nav viegli noskatīties, kā viņa paaudzes un kalibra spēlētāji viens pēc otra saņem maksimālos līgumus – pērn Endrjū Viginss (22 g., Minesotas "Timberwolves") un Džoels Embīds (24 g., Filadelfijas "76ers"), bet šovasar Karls Entonijs Taunss (22 g., Minesotas "Timberwolves"), Nikola Jokičs (23 g., Denveras "Nuggets") un Devins Bukers (21 g., Fīniksas "Suns"). Embīda gadījumā jāpiemin, ka, lai arī tika draftēts 2014. gadā, savu debiju NBA viņš piedzīvoja vien pēc diviem gadiem, bet maksimālo līgumu "Sixers" viņam piešķīra pēc vien 31 aizvadītas spēles…

Kaut arī nule kā notikušajā "Knicks" mediju dienā Porziņģis žurnālistiem atbildējis, ka šobrīd nedomā par maksimālā līguma noslēgšanu, ņemot vērā augstāk minētos apstākļus, un pievienojot "Knicks" funkcionāru retoriku "šī ir Porziņģa komanda", "būvēsim ap viņu", "mēs viņu vēlamies", bet līguma nepiedāvāšanu – tas ir potenciāls risks. Ja līgums līdz jaunās sezonas sākumam netiks noslēgts, nākamajā vasarā latvietis būs ierobežoti brīvais aģents, proti, viņš varēs runāt ar jebkuru līgas komandu, taču Ņujorka paturēs pirmtiesības – ja "Knicks" piedāvās tos pašus nosacījumus, ko kāda cita vienība, Porziņģis paliks viņu īpašumā. Un skaidrs, ka tīkotāju netrūks.

Loģiski, ka tāds ir "Knicks" plāns – pārliecināt Porziņģi, ka viņš šeit ir svarīgs. Ne par velti galvenais treneris Deivs Fizdels skaitītu minūšu laikā pēc līguma noslēgšanas paziņoja, ka viņa prioritāte ir izveidot labas attiecības ar Porziņģi, un ka viņš ir gatavs tā dēļ apmeklēt arī Latviju.

Augstākās diplomātijas žests, ko saņem vien retais NBA ārzemju spēlētājs. Vienlaikus ir iespējams ietaupīt naudu konkurētspējīgas komandas izveidošanai un novērtēt viņa veselības stāvokli, kad viņš būs atgriezies. Atcerēsimies, ka NBA bizness.

Tāpat jāatzīmē vadības izpildītais mājas darbs - tā cenšas saraut visas saites ar Fila Džeksona savulaik pieņemtajiem lēmumiem, sākot jaunu ēru, un Porziņģi izvirzot kā tās simbolu. Izdarīts ir teju viss – prom ir Deriks Rouzs, aizmainīts Karmelo Entonijs, panākts izdevīgs situācijas atrisinājums ar pārmaksāto Noā (vēl gan nepieciešams oficiāls apstiprinājums), atlaists arī Džefs Hornačeks, kura vietā nācis jauns un enerģisks treneris. "Knicks" arī cenšas ieviest jaunu kultūru komandas iekšienē.

Porziņģis ir vērtīgs aktīvs ne tikai basketbola laukumā, bet arī ārpus tā. Viņa krekli ir starp pārdotākajiem līgā jau kopš debijas. Sociālajos tīklos regulāri bija manāmas kampaņas viņa iebalsošanai Visu zvaigžņu spēlē. Porziņģis ir "Knicks" seja, uz kuru cilvēki nāk skatīties. To saprot abas iesaistītās puses, kurām jāvienojās par jauno līgumu, taču "Knicks" vēsturē ir pieļāvuši neskaitāmas kļūdas, kuras tagad klubs nevēlas atkārtot, kas rezultējās, iespējams, pārlieku lielā piesardzībā attiecībā uz Porziņģi.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu