Latvijas sieviešu basketbola izlases sniegums Pasaules kausā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FIBA.com

Latvijas sieviešu basketbola izlase ir noslēgusi savu dalību 2019. gada Pasaules kausa izcīņā. Trīs spēlēs tika piedzīvoti trīs zaudējumi, taču parādītais sniegums šajās spēlēs nelika vilties. Mūsu dāmu izlase ir sasniegusi to, ko vīriešu izlase vēl nav spējusi - piedalīties Olimpiskajās spēlēs, kā arī Pasaules kausa izcīņā. 

Diemžēl, bet sapnis par izkļūšanu no Pasaules kausa izcīņas D apakšgrupas Latvijas izlasei beidzās jau pēc spēles pret Senegālu

Latvijas izlase šo turnīru uzsāka ar zaudējumu dramatiskā cīņā Ķīnas izlasei. Latvijas basketbolam vēsturiskā mačā Mārtiņa Zībarta vadītā komanda pirmajā puslaikā atspēlēja 11 punktu deficītu, jo pirmajā ceturtdaļā bija iedzinējos ar 6:17, tomēr mača otrajā daļā, kad risinājās ļoti līdzīga cīņa, saspringtā galotnē nedaudz veiksmīgākas bija ķīnietes. Sāpīgs zaudējums, taču šī spēle apliecināja, ka mūsu basketbolistes ir spējīgas cīnīties arī šāda līmeņa turnīros. 

Turpinājumā mūsu izlase spēkojās ar Senegālas izlasi. Diemžēl, bet atkal dramatiskā spēles galotnē Latvijas izlasei nācās atzīt pretinieču pārsvaru. Piedzīvots zaudējums ar 69:70.  Pēc šī zaudējuma kļuva skaidrs, ka mūsu komandai Pasaules kausa izcīņa ir noslēgusies. 

Latvijas komandai cīņassparu un atdevi laukumā nedrīkst pārmest. Pēc pirmajām divām spēlēm gala iznākums varēja būt arī pilnīgi savādāks. 

Pēc spēles pret Senegālu komandas galvenais treneris Mārtiņš Zībarts atzina, ka lepojas ar savām meitenēm, kā arī parādīto sniegumu laukumā.

"Par cīņassparu nevienai nav pārmetumu. Atdevām visu, kas mums bija. Lielākais trūkums bija garām aizmestie metieni no groza apakšas. Viens metiens izšķīra mūsu likteni. Senegāla ar neko nepārsteidza - labas spēlētājas, kas spēlē spēcīgos čempionātos. Kodols ilgi spēlē kopā un iekrājis lielu turnīru pieredzi. Nebija lielu rotāciju pretiniecēm."

Komandas līderei Anetei Šteinbergai gūstot 30 punktus, savu debiju Pasaules kausa izcīņā Latvijas komanda noslēdza ar rezultatīvu zaudējumu titulētajai ASV valstsvienībai. Latvijas basketbolistes cieta bezierunu zaudējumu ar rezultātu 76:102 (19:28, 23:24, 8:26, 26:24), piedzīvojot trešo neveiksmi tikpat spēlēs, kamēr ASV izcīnīja trešo panākumu. 

Kopumā vērtējot Latvijas izlases sniegumu Pasaules kausa izcīņā, tad varam atzīt, ka parādītais sniegums bija labs. Ar nelielu veiksmes palīdzību mūsu basketbolistes varēja tikt pie divām uzvarām apakšgrupā, kas garantētu tikšanu ārā no grupas. Taču tieši tādēļ sports ir tik interesants, jo to nevar paredzēt. 

Latvija uz Pasaules kausa izcīņu devās ar 12 spēlētājām sastāvā. Latviju nozīmīgajā turnīrā pārstāvēja Elīna Dikeulaka (iepriekš - Babkina), Ieva Pulvere (iepriekš - Krastiņa), Baiba Eglīte, Kate Krēsliņa, Kitija Laksa, Gunta Baško, Dita Rozenberga, Digna Strautmane, Anete Šteinberga, Aija Putniņa, Aija Brumermane un Kristīne Vītola.

Dikeulaka, Baško, Brumermane un Putniņa Latvijas izlases kreklā spēlēja arī Pekinas olimpiskajās spēlēs. Baško šis bija jau devītais lielais starptautiskais turnīrs - bez 2008.gada Pekinas olimpiskajām spēlēm viņa cīnījusies arī septiņos Eiropas čempionātos. Pēc 2011.gada Eiropas meistarsacīkstēm viņa paziņoja par karjeras beigām izlasē, taču četrus gadus vēlāk atgriezās valstsvienībā un palīdzēja Latvijai vēl divos Vecā kontinenta čempionātos.

Mēs visi noteikti varam lepoties ar Latvijas sieviešu basketbola izlases sniegumu Pasaules kausa izcīņā. Dalība vien jau ir prestiža lieta, kur ne visām komandām ir iespēja piedalīties. Latvijas basketbolistes ir izdarījušas to, kas vīriem vēl nav bijis pa spēkam - dalība Olimpiskajās spēlēs, kā arī Pasaules kausa izcīņā. Protams, nedrīkst salīdzināt abus šos līmeņus, taču viennozīmīgi varam teikt, ka arī sieviešu basketbola izlase ir piedzīvojusi savu atplaukumu. 

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu