Jēkaba laukumu Vecrīgā vēlas pārdēvēt par Neatkarības laukumu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Jēkaba laukums.
Jēkaba laukums. Foto: Edijs Pālens/LETA

Koalīcijas pārstāvji vienojās uzklausīt vēsturnieku viedokli par ieceri Jēkaba laukumu pārdēvēt par Neatkarības laukumu.

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK otrdien koalīcijas sanāksmē piedāvāja izvērtēt iespējamu likumprojektu par Jēkaba laukuma, Rīgā, pārdēvēšanu par Neatkarības laukumu.

Likumprojekta anotācijā pausts, ka Jēkaba laukums savieno divas izcilas ēkas - Nacionālo teātri un Saeimas namu. Abas celtnes glabājot atmiņas par vēsturiski ļoti nozīmīgiem notikumiem, jo 1918. gada 18. novembrī teātra namā sanākušās "Latvijas spožākās personības uzdrošinājās iedzīvināt ideju par Latvijas valstiskumu".

Savukārt Saeimas namā Augstākās padomes Tautas frontes frakcijas deputāti okupācijas varas apstākļos 1990. gada 4. maijā nobalsoja par Latvijas Republikas Neatkarības deklarāciju un 1991. gada 21. augustā - par Latvijas valstiskuma atjaunošanu.

Likumprojekta anotācijā arī pausts, ka 4. maija Deklarācijas kluba biedri jautājumu par Neatkarības laukuma izveidi ir izdiskutējuši un nolēmuši, ka tieši vieta - Jēkaba laukums - ir pati piemērotākā.

Pēc koalīcijas sanāksmes Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) pauda, ka šo ieceri vēl vajag apspriest ar vēsturniekiem. "Vienotības" priekšsēdētājs Arvils Ašeradens pauda, ka kopumā pret priekšlikumu ir pozitīva attieksme, bet nepieciešams uzklausīt ekspertu viedokli.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu