Četras dienas Baltijā – pāvesta ceļš caur Lietuvu, Latviju un Igauniju

Notikumu atskats
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: 15min.lt/LETA

Romas Katoļu baznīcas galvas pāvesta Franciska četru dienu vizīte Baltijas valstīs ir noslēgusies. Piedāvājam atskatīties uz spilgtākajiem un skaistākajiem mirkļiem pāvesta ciemošanās laikā.

Pāvesta sveiciens pirms vizītes

Savas Baltijas vizītes priekšvakarā pāvests Francisks nosūta baltiešiem videosveicienu.

"Novēlu, lai mana vizīte kļūtu par iedrošinājuma avotu visiem labas gribas cilvēkiem, kuri, iedvesmojoties no viscēlākajām garīgajām un kultūras vērtībām, kas ņemtas no pagātnes mantojuma pūra, strādā, lai atvieglotu ciešanas brāļiem un māsām, kas dzīvo trūkumā, un lai visos līmeņos veicinātu vienotību un harmoniju sabiedrībā," teic pāvests.

Pāvests ierodas Lietuvā

Sestdien, 22. septembrī, pāvests uzsāk savu Baltijas vizīti, ierodoties Lietuvā.

Foto: pāvesta pirmā diena Lietuvā

Uzrunā Viļņā pāvests aicināja lietuviešus būt atvērtiem un saprotošiem, un kļūt par "tiltu starp Austrumeiropu un Rietumeiropu".

Viņš arī mudināja jauniešus smelties zināšanas no gados vecākiem cilvēkiem. "Runāt ar veciem cilvēkiem nav garlaicīgi," sacīja 81 gadu vecais pāvests.

Pāvesta otrā diena Lietuvā

Otrajā vizītes dienā Lietuvā pāvests Francisks vada Svēto misi Kauņas Santakas parkā. Pēc organizatoru aplēsēm sapulcējušies vairāk nekā 100 000 cilvēku.

Foto: pāvests ierodas Kauņā

Savā uzrunā pāvests brīdināja par ļaunumu, ko var nest godkāre.

"Brāļi un māsas! Alkas pēc varas un slavas ir plaši izplatītas starp tiem, kuriem nav pa spēkam sadziedēt savas pagātnes brūces un, iespējams, tāpēc viņi negrib uzņemties pildīt šodienas uzdevumus. Viņi drīzāk pārspriedīs, kurš bijis labāks, rīkojies godīgāk un kuram ir vairāk tiesību uz privilēģijām nekā citiem."

Lietuvieši, pāvests un sociālie tīkli

Pāvesta vizīti ar nepacietību gaidīja liela daļa lietuviešu, naski metoties publicēt kadrus, kā viņi aizvadījuši "pāvestdienu".

Pāvests ierodas Latvijā

Pirmdien, 24. septembrī, ar lidmašīnu pāvests ierodas Rīgā, kur viņu sagaida prezidents Raimonds Vējonis.

Pēc tam pāvests dodas uz Rīgas Pili. Tur, uzrunājot sanākušos valstsvīrus, pāvests uzsvēra Latvijas tautas spēku un izturību.

"Latvija, dainu zeme, ir pratusi savas sāpes un bēdas pārvērst par dziesmu un deju, spējot pārtapt par dialoga un mierpilnas satikšanās vietu."

Misēklis ar karodziņiem

Daudziem "pāvestdienas" vērotājiem, it īpaši ārzemniekiem, var rasties jautājums: "Pāvests ieradies Latvijā vai Austrijā?" Iemesls šīm apjukumam ir Latvijas valsts karodziņi, kas izdalīti pāvesta sveikšanai.

Pāvests turpina savu vizīti

Pēc Rīgas Pils apmeklējuma pāvests dodas uz Brīvības pieminekli.

Foto: Pāvests noliek ziedus pie Brīvības pieminekļa

Tālāk pāvests brauc uz Rīgas Domu, kur norisinās Ekumēniskais dievkalpojums.

Foto: Ekumēniskais dievkalpojums Rīgas Domā

Pēc tam, tiekoties ar senioriem Svētā Jēkaba katedrālē, pāvests aicināja sirmgalvjus arī turpmāk būt izturīgiem un nezaudēt cerību. Viņš uzsvēra, ka klātesošie seniori bijuši pakļauti visa veida pārbaudījumiem, šausmām, protestiem, vajāšanām un izsūtījumiem.

"Taču jūs esat bijuši izturīgi - ne nacisti, ne padomju laiki nespēja apdzēst ticību jūsu sirdī," secināja pāvests.

Foto: Senioru asaras Svētā Jēkaba katedrālē

Pāvests viesojas Aglonā

Aglonā ar gavilēm pāvestu sagaidīja vairāki tūkstoši cilvēku. Klātesošo vidū bija dažāda vecuma cilvēku, no kuriem daudzi bija vecāka gadagājuma. Tomēr sastapt pāvestu klātienē ieradās arī daudzas ģimenes ar bērniem.

Kā dāvanu Svētajai Dievmātei pāvests pasniedza īpašu rožukroni jeb lūgšanu krelles.

Video: Pāvests viesojas Aglonā

Kā mēs izskatījāmies no malas?

Pāvesta vizītes laikā vērotāju sejās bija redzams viss emociju spektrs – no dziļa aizkustinājuma līdz pilnīgai garlaikotībai.

Foto: Emocijas pāvesta vizītes laikā

Pāvests ierodas Igaunijā

Savu četru dienu vizīti Baltijas valstīs pāvests noslēdz otrdien, 25. septembrī, viesojoties Igaunijā.

Foto: Pāvesta vizīte Igaunijā

Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida pasniedza pāvestam e-rezidenta digitālo identifikācijas apliecību. Tā piedāvā cilvēkiem saņemt digitālo identitāti, kas nodrošina piekļuvi Igaunijas sniegtajiem elektroniskajiem pakalpojumiem.

Pāvests piemin seksuālos skandālus

Savas Baltijas vizītes noslēgumā pāvests pirmoreiz piemin seksuālos skandālus, kas pēdējā laikā satracinājuši reliģisko pasauli.

Uzrunā viņš arī skaidro, kāpēc jaunieši nepievēršas baznīcai: “Jaunie cilvēki ir dusmīgi seksuālo un ekonomisko skandālu dēļ, kas netiek skaidri nosodīti. Pasivitātes dēļ mēs nespējam nopietni novērtēt jauniešu dzīvi un jūtas."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu