Gatavojot malkas krājumus, vīrietis nocērt sev plaukstu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Tuvojoties apkures sezonai, daudziem iedzīvotājiem aktuāls ir kļuvis jautājums par malkas sagatavošanu. Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā no Madonas slimnīcas pārvests kāds 55 gadus vecs vīrietis, kurš, gatavojot krājumus ziemai, nocirtis sev plaukstu, portālu Apollo informēja slimnīcā. 

"Pie mums regulāri nonāk cilvēki, kuri guvuši traumas, strādājot ar cirvi. Tādos gadījumos tipiski, ka cieš tieši kreisā roka, bet šajā gadījumā vīrietis bija izmantojis mehānisko ierīci malkas skaldīšanai, kas viņam amputēja labo plaukstu," stāsta rokas un plastiskā ķirurģe Nonna Tomiševa. 

Operācija ilga gandrīz sešas stundas, ārstiem izdevās piešūt un atjaunot visas struktūras. "Jāsaka liels paldies neatliekamās palīdzības brigādei par operativitāti un profesionalitāti - norautas ķermeņa daļas veiksmīgai replantācijai vitāli svarīga ir tās pareiza saglabāšana un savlaicīga nogādāšana ārstniecības iestādē, kur ir iespējams to piešūt," norāda ārste. 

Cietušais no Madonas apkārtnes līdz Rīgas Austrumu slimnīcai tika nogādāts 2,5 stundu laikā. Pašlaik pacients atrodas stacionārā, tomēr jau šonedēļ varēs doties mājās. Ārsti prognozē, ka pēc rehabilitācijas perioda plaukstā pamata funkcijas atjaunosies.

Tomēr mediķi ir bažīgi par to, ka šāda veida traumas tikai pieaug. Mikroķirurgi vēlreiz atgādina - lai pasargātu sevi un citus no bīstamām situācijām darbā ar saimniecības tehniku un instrumentiem, ikvienam lietderīgi būtu atcerēties trīs zelta likumus drošam darbam:

Nestrādā dzērumā!

Redzi un zini, ko dara Tavs bērns!

Izmanto tehniku tikai tam paredzētiem mērķiem un remontu uztici profesionāļiem!

Rokas un plastiskās ķirurģijas nodaļa Rīgas Austrumu slimnīcā ir valsts nozīmes dienests un vienīgā vieta Latvijā, kurā 24 stundas diennaktī tiek sniegta mikroķirurģiska palīdzība visiem Latvijas iedzīvotājiem, kā arī visiem ārvalstniekiem. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu