Bīstamā plaušu slimība HOPS, kas var izraisīt nosmakšanu

Sieviete
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Rūpējoties par savu veselību kopumā, ne vienmēr piedomājam īpaši par plaušu veselības uzlabošanu. Tomēr būtu svarīgi to darīt – plaušu slimības ir plaši izplatītas, bet bieži netiek laikus atklātas un ārstētas. Ilgstošs klepus var būt ne tikai parasta saaukstēšanās, un elpas trūkums pēc nelielām fiziskām aktivitātēm var būt ne tikai vecuma problēma – šie vienkāršie simptomi var signalizēt par nopietnām plaušu slimībām.

Plašāk izplatītā slimība, kas vienlaikus ir arī maz diagnosticēta, ir hroniska obstruktīva plaušu slimība (HOPS), kas sašaurina elpceļus un ierobežo gaisa plūsmu plaušās. Neārstēts HOPS laika gaitā noved pie letāla iznākuma – cilvēks vienkārši nosmok. Pasaulē HOPS ir trešais izplatītākais nāves cēlonis, un Latvijā varētu būt pat līdz 150 tūkstošiem HOPS pacientu.

Nedaudz mazāk Latvijā ir citu plaušu slimību pacientu, kā plaušu vēzis, tuberkuloze, astma. Protams, tikai ar veselīgu dzīvesveidu vien šīs slimības izārstēt nevar, taču dzīvesveidam ir liela nozīme profilaksē un atveseļošanās procesā. Plaušas, tāpat kā sirds, locītavas un citas ķermeņa daļas, noveco reizē ar mums, bet to var palēnināt.

Atmet smēķēšanu un izvairies no pasīvās smēķēšanas

Smēķēšana ir saistīta ar lielāko daļu plaušu slimību. Smēķētāji 12-13 reizes biežāk mirst no HOPS nekā nesmēķētāji. Smēķēšanas laikā tu ieelpo lielu daudzumu dažādu kaitīgu vielu, kas bojā plaušas, – nikotīnu, oglekļa monoksīdu, darvu. Tātad pirmais plaušu veselības likums – nesmēķēt!

Diemžēl Latvijā joprojām smēķē vairāk nekā 30% iedzīvotāju, pakļaujot arī apkārtējos pasīvās smēķēšanas riskam. Ja tavā tuvumā kāds smēķē – pamet šo vietu vai palūdz smēķēšanu pārtraukt. Pasīvā smēķēšana nav mazāk kaitīga kā aktīvā, tāpat ne mazāk kaitīga ir elektronisko cigarešu, pīpes un cita veida smēķēšana.

Esi fiziski aktīvs

Fiziskas aktivitātes stiprina organismu kopumā, palīdzot turēties pretī slimībām, un vienlaikus attīsta un nostiprina arī plaušas. Treniņu laikā ķermenim ir nepieciešams vairāk skābekļa, un plaušas pierod strādāt aktīvāk. Pat ja attīstās plaušu slimība, vingrinājumi palēnina slimības progresu. Īpaši ieteicami ir aerobie jeb mērenas slodzes izturības treniņi, vērtīgi ir arī elpošanas vingrinājumi, piemēram, dziļā elpošana.

Izvēlies tīrāku gaisu

Svaigs un tīrs gaiss ir ļoti būtisks plaušu veselības priekšnoteikums, tādēļ maksimāli izvairies no piesārņota gaisa un kaitīgu vielu ieelpošanas. Plaušas būs tev pateicīgas, ja neuzturēsies vietās ar koncentrētām automašīnu izplūdes gāzēm, dūmiem, putekļiem, ķīmisku vielu izplūdēm un asām smakām.

Ja ar gaisa piesārņojumu ikdienā jāsastopas profesijas dēļ, piemēram, būvniekiem, ķīmiskās rūpniecības strādniekiem, noteikti ir nepieciešami aizsarglīdzekļi arī plaušām. Lieto masku, kā arī ievēro visus citus darba drošības noteikumus.

Slikts gaiss mēdz būt arī iekštelpās, tādēļ ieteicams ievērot vairākus pamatprincipus gaisa tīrībai telpās: telpās nesmēķēt, regulāri tās vēdināt, nelietot sintētiskos gaisa atsvaidzinātājus un aromātiskās sveces, uzturēt māju tīru un lietot dabiskus tīrīšanas līdzekļus. Būtiski ir arī pareizi lietot krāsnis un kamīnus, kā arī nodrošināt pastāvīgu ventilāciju (tā, piemēram, daudzi plastmasas logi vispār nepieļauj gaisa apmaiņu).

Plaušām par labu nāks atslodze no pilsētas un telpām – atvēli laiku atpūtai svaigā gaisā dabā.

Seko savai veselībai

Rūpējies par savu veselību, pievērs uzmanību tai un apmeklē ārstu, ja nepieciešams. Cilvēki, kuriem jau ir plaušu slimības, piemēram, HOPS, ir īpaši pakļauti infekciju riskam, tādēļ svarīga ir infekcijas slimību profilakse.

Papildus ikgadējai veselības pārbaudei noteikti jādodas pie ārsta, ja ir ilgstošs klepus, pastiprināta krēpu izdalīšanās, izteikts elpas trūkums pat pie nelielām fiziskām aktivitātēm, smakšanas sajūta vai sāpes krūtīs.

Ēdienam un dzērienam ir nozīme

Tāpat kā fiziskās aktivitātes, arī pareizs uzturs var stiprināt organismu kopumā. Izvēlies dārzeņus, augļus, ogas, riekstus – tie ir daudz labāki par saldām bulciņām un ceptu treknu cūkgaļu. Plaušu veselību stiprina arī zāļu tējas. Izvēlies vai nu gatavos tējas maisījumus plaušu veselībai, vai gatavo tēju pats, taču tad ir droši jāzina, kuri ārstniecības augi palīdz tieši plaušām.

Sagatavots pēc  www.healthline.com un www.lung.org

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu